Teflonpanner, altså stekepanner med non stick-belegg, kan bli slitte og ubrukelige ganske så fort.
Det florerer også av gode tips og triks til hvordan man skal få pannen til å vare lengst mulig.
Her er en kjapp repetisjon av de vanligste stekepanne-tabbene:
Du varmer opp stekepannen for fort og bruker for sterk varme. De fleste non-stick-belegg-panner tåler ikke temperaturer over 25o grader. Hva er riktig varme da? Bruk 6 eller 7 på koketoppen – ikke 8, 9 eller boost. Dette er råd fra Jernia
Du bruker utstyr av metall som kan ripe opp stekepannen. Styr unna stekespader av metall eller kniv og gaffel!
Du avkjøler stekepannen for brått. Tar du en stekepannen som holder høy temperatur rett i kaldt vann kan den få temperatursjokk. Temperatursjokket kan føre til at stekepannen «slår seg» og får ujevn bunn.
Du vasker stekepannen feil. Fastbrente rester i panna kan gjøre det fristende å skure den med harde gjenstander som stålull eller lignende. Da er det langt bedre å bruke en skrubbeduk som er skånsom mot belegget, råder Jernia.
Du lagrer stekepannen feil. Som alle andre stabler du sikkert stekepanner oppå hverandre i skapet? Det er ikke så lurt og kan lage riper og hakk. Et kjøkkenhåndkle imellom kan derfor være en god idé for å få pannen til å vare lengst mulig.
Non-stick panner har en begrenset levetid. Etter 2-5 år, avhengig av hvordan de har blitt vedlikeholdt, må den byttes ut.