Med litt omtanke og olje unngår du sprekker og misfarging.
En skikkelig trefjøl hører hjemme på et hvert kjøkken. Det samme gjelder en kjevle til å kjevle ut pizzabunner, paideiger og pepperkakedeig, for eksempel. Og en tresleiv til matlagingen er også kjekt å ha.
Dersom treredskapen du har på kjøkkenet stelles pent med, kan du ha dem i årevis.
“Men de blir så fort misfarget”, sier kanskje du. Og ja, det er fort gjort at tresleiven du bruker i tomatsuppen blir rød, eller at trefjølen tar farge av tingene du legger på den.
Jeg gjetter også på at du putter både tresleiven, trefjølen og kanskje også kjevlen i oppvaskmaskinen for å få dem skikkelig rene. Og det blir de jo, men det er en tøff behandling for treet.
Den sterke oppvasksåpen tørker ut treredskapen, og du vil lettere få sprekker og misfarging fra mat.
Smør med olje
For å unngå dette skal du gi treredskapen dine litt omtanke og olje med jevne mellomrom. Da vil de holde glansen og få færre sprekker. Oljen fungerer også som en beskyttelse som hindrer at redskapen blir misfarget av maten.
Det er ikke mer avansert enn at du rengjør treredskapen, lar dem tørke godt, og smører dem inn med oljen du har i matskapet, for eksempel rapsolje eller solsikkeolje. Du får også kjøpt oljer som er beregner til akkurat dette.
Ikke vær gnien med oljen. La den få trekke inn et par timer før du tørker av med kjøkkenpapir.
Vips, så har du gitt treredskapen din nytt liv!
Det har jeg gjordt i årevis med olivenolje. En gang i blandt tar jeg fjølene og gnir de inn med salt. Det renser godt. Skyller av og smører inn med olje!
Vil gjerne få komme med en liten anbefaling angående olje på skjærefjøler. Som treskjærer å trearbeid er bruker jeg odie’s Oil og woodbutter på trefjølene. Dette masseres godt inn, ligger og godgjør seg 30 minutter. Så tørke av overflødig og så gjerne en god runde med polering. Bruker biltema sin bilpoleringsmaskin. Da blir fjølene som nye og vannet preller av 🌞
Takk for tips☺️
Hvor kjøper di den oljen?
Søk på oljer til skjærefjøler i nettleseren. Da får du alt var 70 kr til 800 kr opp.
Ja, lurt å smøre med olje, men synes ikke det gjør noe om den er misfarget. Det vitner om at det er laget mye god mat i heimen❤. Den fineste tresleiva er den etter mormor. Den er nesten svart .
Nydelig. Tenk alt det gode den har rørt sammen❤
takk for påminnelsen og for gode tips
da ble det oljelørdag… Jeg skyller alltid røreverktøy av tre i vann like før de skal brukes. Da er treet mettet og tar ikke til seg farge. Tusen takk fot artig og godt laget blogg.
Takk for flott tips. Har en del Victorinox kniver, kan jeg bruke samme tips på de?
Ja, viktig å ta vare på de også😊
Brukt å gjøre det samme i flere år. Bruker bare vanlig matolje. Syntes det har hatt god effekt.
Tusen takk for tipset😊