Røkt svinekam er nydelig mat. Jeg er oppvokst med det som første juledagsmat. Nå er det kun noe vi har til søndagsmiddag innimellom. Røkt svinekam bruker ofte å dukke opp i 40% disken, og da kjøper vi selvfølgelig det. Alltid kjekt og ha liggende i fryseren. I dag ble det middag her i heimen. Og den marinerte jeg med sennep og appelsin, før jeg langtidsstekte den. Her har jeg servert svinekammen med kålrotstappe, saus på kraften og deilig gulrotsyltetøy.
Først lager jeg en marinade til kammen. Da rasper jeg skallet av en appelsin, blandet med saften fra en appelsin. Et par ss sennep, 1 ss olje, 1 ss sirup og 2 ts rosmarin. Dette blander jeg godt sammen før jeg pensler på kammen. Ikke bruk alt, for du skal også pensle 15 minutter før den er ferdig i ovnen. Jeg salter og peprer også kammen litt.
Legg kammen i en ildfastform, legg i den appelsinen du har klemt av. Jeg har også i en løk, en gulrot og noen biter kålrabi. Så fyller jeg i 2-3 dl vann. Sett i ovn på 125 grader i 3 timer.
Kålrotstappen
Her bruker jeg 1/4 kålrot og 2 gulrot som jeg kutter opp og koker møre.
Så siler jeg av vannet, har grønnsakene tilbake i kasserollen. Har i 1 ss smør, 0.5 dl fløte, salt, pepper og raspet muskat. Så kjører jeg med en stavmikser til jeg får en deilig stappe.
Brunsaus
Her bruker jeg kraften fra formen. Men først lager jeg en liten bruning. Den lager jeg med 50 gram smør og 50 gram mel. Dette brunes godt i en stekepanne, til du får en mørk brun farge. Så har du i kraft. (3- 4 dl)La småkoke noen minutter for å koke ut melsmaken. Så har jeg i litt pepper og salt, en liten klunk fløte og 2 ss sennep. Da er den ferdig.
Husk å pensle kjøttet 15 minutter før den er ferdig.
Når kjøttet har stekt tre timer lar du det hvile på benken i 10-15 minutter før du kutter det opp i skiver. Husk å fjerne benet først.
Gulrotsyltetøy passet perfekt til svinekjøtt, så det anbefaler jeg dere å prøve. Legger oppskrift i link her:
https://tomsmatprat.blogg.no/gulrotsyltetoy.html
Til svinekam serverer jeg også kokt potet. Da er det bare å servere da