Salater

Det har foregått en revolusjon innen salatverdenen, både når det gjelder sorter og retter. De dagene da en salat var kinakål med agurk og tomat, er forbi. I dag kan en salat være et saftig, mettende måltid, full av smak og næring.

Det finnes et vell av spennende salattyper å velge mellom, og smakene, fargene og teksturene er mange. En salat behøver ikke bare være grønn!

Her er en liten oversikt over salattyper.

 

  • Babyspinat

Babyspinat er mild, anvendelig og sunn, og egner seg spesielt godt i blandede salater.

Babyspinaten høstes litt tidligere enn vanlig spinat, mens bladene fortsatt er vevre. Babyspinaten har en særlig mild og delikat smak. Bland den sammen med andre salatsorter eller server den som den er med en klassisk vinaigrette. Vend den inn i en omelett eller pastarett for et grønt og sunt tilskudd!

 

Bruk

Babyspinaten egner seg best rå blandet med andre salater eller f.eks i smoothie. Babyspinat egner seg ikke til steking.

 

Smak

Smaken er mild og aromatisk.

 

Tilberedning

Babyspinat er skånsomt vasket og tørket, og kan brukes rett fra posen.

 

Baby leaf-salatene bør brukes raskt, men om du ikke bruker alt innholdet i posen kan resten av salaten oppbevares i posen i kjøleskapet et par dager. Lukk posen godt.

 

  • Ruccula

Ruccula har en karakteristisk peppersmak, som setter spiss på salaten.

Ruccula er strengt tatt ikke en salat, men en kåltype av italiensk opprinnelse. Den blandes gjerne med andre salatsorter for å gi en smaksbrytning – nærmest som et krydder i salaten! Det lille bladet har mange muligheter. Prøv lun ruccula med asparges og parmaskinke, eller potetsalat med ruccula.

 

Smak

Smaken er kraftig, pepperlignende og meget aromatisk.

 

  • Hjertesalat

Beskrivelse

Hjertesalaten er en liten romanosalat. Den har en delikat, søt-bitter smak og sprø konsistens.

Hjertesalat, gemsalat og babysalat er alle navn på dette lille, men svært populære salathodet. Hjertesalaten har et kompakt og avlangt hode, med saftige blader som omfavner en kraftig stengel. Den delikate smaken og konsistensen holder lenge selv etter at dressingen er tilsatt.

 

Smak

Hjertesalaten har en søtlig smak med noe bitterhet. Konsistensen er frisk og sprø.

 

  • Isbergsalat

Isbergsalat er sprø, saftig og mild, og lar seg kombinere med alt. Ikke så rart at dette er verdens mest brukte salat!

Isbergsalat ser ut som et lite kålhode, med blader som er tykke, saftige og veldig sprø. Innerst i hodet er de lyse og nesten fargeløse, og ytterst er de helt grønne. Isbergsalat passer godt i blandet salat og ellers når du vil ha en sprø konsistens.

 

Smak

Isbergsalat har en nøytral smak og sprø konsistens.

 

  • Crispisalat

Crispisalaten er en krysning mellom isberg- og friséesalaten. Den har en søt og mild smak, og en særlig sprø konsistens.

Crispisalaten, også kalt Vestfoldsalat, har ekstra tykke og sprø blader. Den er ypperlig for å tilføre salaten sprøhet, særlig hvis du skal blande en stor salat til mange. Salaten er svært robust, og tåler å ligge lenge i dressing.

 

Smak

Crispisalat har en mild og litt søtaktig smak.

 

  • Ekebladsalat

Ekebladsalat har en kraftigere smak enn mange andre salater, og det gjør at den kan brukes til mye godt!

Salaten har smak nok til å egne seg godt i salater med smaksrike dressinger, og med andre salattyper og grønnsaker. Ekebladsalat er aromatisk og fyldig, og sammen med for eksempel ruccula og red rhubarb har du en vakker og velsmakende kombinasjon. Den fine fargen gjør den også ypperlig til garnityr på smørbrød og snitter.

 

Smak

Smaken er delikat og fyldig uten bittertoner.

 

  • Feldsalat

Feldsalat har en mild og svakt nøtteaktig smak. De små miniatyrsalathodene er både gode og dekorative i salaten.

Feldsalat, eller feltsalat og vårsalat som den også kalles, var kjent allerede i det gamle Romerriket. Den danner ikke hode, men består av en rosett med små, runde blader på en tynn stilk. Bladene er mørkegrønne og saftige, og de egner seg godt å blande med andre salattyper.

 

Smak

Smaken er fyldig og med enkelte krydderaktig nyanser.

 

  • Friseesalat

Friséesalaten er frisk og sprø, med en lett bitter smak. Den passer godt å bruke med andre salattyper.

Bladene på friséesalaten er lange og smale, og egner seg godt til å bygge opp retter hvis du ønsker litt høyde og volum. Den er fin i salater, gjerne blandet med andre salattyper og grønnsaker. Den er også sprø og god under hamburgeren.

 

Smak

Friséesalaten har en fyldig, lett bitter smak som er karakteristisk.

 

  • Hodesalat

Salat spesial, eller hodesalat, har en mild smak som gjør at den egner seg spesielt godt som garnityr, enten det er på smørbrød eller varmretter.

Salaten har vært dyrket i Norge siden midten av 1600-tallet, og har kanskje gått litt i glemmeboken. Det er trist, for den kan brukes til det meste. Og for seg selv trenger den bare en lett rømmedressing for å få en fenomenal smak!

 

Smak

Smaken er nøytral, mild og søtlig.

 

  • Radicchio rosso

Radicchio rosso har en lett bitter smak og tilfører spenning i blandede salater. Denne robuste salatsorten er også veldig god på grillen.

Det mørkerøde salathodet har en sprø konsistens, og gir karakter og ”crunch” til salaten. Ønsker du en litt mildere smak, legger du bladene i lunkent vann i 15 minutter før tilbereding, da forsvinner noe av bitterheten. Når den varmebehandles vil du oppleve at den bitre smaken blir erstattet med sødme.

 

Smak

Smaken er bitter rå, men varmebehandling får frem en balanserende, fin sødme.

 

  • Rapidsalat

Rapidsalaten har lange, krøllete, tynne blader med mild og god smak. Det gjør at den egner seg spesielt godt til å pynte smørbrød og fat.

Du kan nyte salaten alene med en god vinaigrette, men en mild salat som rapid passer også godt sammen med sorter med mye smak, som ruccula eller frisée. Blander du ulike salatsorter, får du en vakker helhet med mye smak. Skjerp smaksløkene og finn frem til din favorittblanding.

 

Smak

Rapidsalat har myke blader og milde salataromaer uten fremtredende bitterhet.

 

  • Red Rhubarb

Red Rhubarb er en fryd for øyet med sine små, vakre blader med røde stilker. Salaten har en mild smak, og gjør salaten, sandwichen eller wokken til en fargerik opplevelse.

Rhubarbsalaten omtales som baby leaf-salat, en gruppe salater av de helt unge bladene. De små og vevre bladene har en delikat smak og pynter opp på serveringsfatene. Eller bland dem med andre salatsorter og sett kronen på verket med en god dressing. Det er vakker mat!

 

Smak

Smaken er mild og lett aromatisk.

 

  • Romanosalat

Romanosalaten har saftige blader med en kraftig smak, som er søt med en svak bitter nyanse.

De fleste kjenner romanosalat fra Cæsarsalat, der den er hovedingrediens sammen med blant annet bacon, brødkrutonger, parmesanost og ansjos. Romanosalat ser ut som en kinakål i fasongen, hodet er forholdsvis løst og bladene er grønne, sprø og med hvite bladnerver.

 

Smak

Smaken er kraftigere enn for eksempel isbergsalaten, men konsistensen er ikke fullt så sprø. Salaten har tydelig salataroma uten fremtredende bitterhet.

 

  • Rød & Grønn lollo

Lollo er mild og snill. Salaten kan gjerne brukes alene, men gjør seg ekstra godt i blanding.

Grønn og rød lollo danner store og løse hoder av krusete, tynne blad. Med sine farger og konsistens gjør lollo salatblandingen enda mer fristende. Prøv den i quiche eller omelett!

 

Smak

Smaken er mild, aromatisk og uten bittertoner.

 

  • Sikori

Sikori, også kalt endive, smaker fantastisk på grillen. Den lett bitre smaken erstattes med sødme når den varmes opp.

Sikorisalat har en krydret og flott bitter smak, og er derfor fin å kombinere med andre og mildere salatsorter. Den egner seg også godt til smørdamping.

 

Smak

Rå er smaken lett bitter, noe som dempes ved varmehandling og erstattes med sødme. Sikori er sprø med en fast konsistens.

 

  • Spinat

Dampet spinat er en klassiker, men denne næringsrike grønnsaken har så mye mer å by på. Server spinat alene, eller sammen med bønner og kikerter – sunt, godt og grønt!

Spinat danner ikke noe fast hode, men består av mange grønne blader med ulik form og teksturer. De groveste bladene har ofte kraftigst smak. Savoy-spinat passer bra til varmebehandling, og Teen-spinat er god i salat. Skal du bruke spinat som garnityr er det Babyspinat som passer aller best.

 

Smak

Smaken er mild og aromatisk.

 

Her var et utvalg salater du kan prøve, kanskje på tide å bytte ut kinakål?

Vel bekomme

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *