Vodka Jello Shots

I dag lager jeg voksen dessert til nyttårsfeiring i kveld. Er barnefri nyttårsfeiring i år. Og siden vi heller ikke kan ha nyttårsselskap/fest, må vi gjøre litt ut av det selv.

Så da istedenfor vanlig dessert blir det Jello Shots.

Bruker vanlig gelé pulver. koker opp 2.5 dl vann. Trekk av platen og ha i pulver. Rør i ca.2 minutter til pulveret er oppløst.

La vesken avkjøle på benken i 5-10 minutter før du har i 2.5 dl vodka. 

Her er det valgfritt hva du bruker. Så har jeg halve klemmentinbåter i små plastikk shot glass. 

Hell over gelé blandingen. Her har jeg også blå konditor farge i noen av shotene. 

Her kan man leke litt med farger. Effekter er alltid kult.

 Settes i kjøleskap 4-6 timer. Serveres helst uten vaniljesaus, da dette kan føre til en ubehagelig tur over toalettskålen.

9 matvarer som ødelegger nattesøvnen din

Alle ønsker seg en god natts søvn med den påfølgende gode, uthvilte følelsen morgenen etter. Men ikke alle sover like godt, og forklaringen kan være en av de følgende matvarene.

 

Det skader i hvert fall ikke å se på hva du spiser hvis du er en av dem som ligger og vrir og vender på deg gjennom natten.

  • Bacon

Bacon er sprøtt og deilig, men inneholder et stoff som heter tyramin, som bidrar til å gjøre deg ekstra våken. Kanskje derfor det er populært til frokost? Rett før sengetid er det derimot ikke en god idé, siden det gjør det motsatte av avslappet.

 

  • Vellagrede oster

Ost som cheddar, parmesan, gouda og brie inneholder, akkurat som bacon, stoffet tyramin. Som sagt gjør tyramin deg mer våken, og lagrede oster der derfor ikke et godt valg av kveldskos.

 

  • Tomater

Tomater finnes i en rekke retter og smaker godt i salat. Men tomater er ikke så lurt å spise før leggetid, på grunn av det høye syreinnholdet, som kan gi deg halsbrann. Irritasjonen over halsbrann kan gå utover søvnkvaliteten, så derfor bør du unngå tomat.

Alternativ: Spis et eple i stedet. Eple er godt, og du får i deg nyttige vitaminer før du skal sove.

 

  • Mørk sjokolade

Mørk sjokolade er deilig, og har faktisk en rekke sunnhetsfordeler. Men mørk sjokolade inneholder også koffein, som vi kjenner fra blant annet kaffe. Kaffe er oppkvikkende nettopp på grunn av koffeininnholdet, og det samme gjelder for mørk sjokolade. Jo høyere prosent kakaoinnhold sjokoladen har, jo høyere er også koffeininnholdet.

Alternativ: Litt tørket frukt, som for eksempel banan eller bær. Men vær oppmerksom på at dette også inneholder mye sukker.

 

  • Alkohol

En liten drink kan være fristende etter en lang dag, og alkoholen vil kanskje hjelpe deg med å sovne raskere. MEN det er også noen ulemper ved å drikke alkohol før leggetid: Nattesøvnen blir urolig, og du vil våkne neste morgen og være utmattet, uansett hvor lenge du har sovet.

Alternativ: Drikk en kopp urte-te. Kamille-te er beroligende og vil få deg til å sove trygt og godt.

 

  • Krydret og sterk mat

Når du spiser krydret og sterk mat stiger kroppstemperaturen, du får fart på blodomløpet og kickstarter fordøyelsen. Det er bra for helsa å få et lite kick i systemet innimellom. Men før sengetid er det ikke så lurt. Du kan få halsbrann, og kroppen kan bli irritert på en måte som gjør det vanskeligere å sovne.

Tips: Spis litt yoghurt eller nøtter for å dempe effekten.

 

  • Frityrstekt mat

Frityrstekt mat kan være fristende. Men det er ikke en god idé å spise verken frityrstekte reker eller kylling sent på dagen, siden det inneholder mye fett som kroppen din vil måtte bearbeide natten gjennom. Kroppen vil derfor ikke falle helt til ro, og nattesøvnen lider.

Alternativ: En skive grovbrød med fersk ost. Kroppen din vil takke deg dersom du velger grovbrød framfor frityrstekt mat.

 

  • Brokkoli

Brokkoli er sunt, men kan også gjøre deg oppblåst på grunn av det høye fiberinnholdet.

Alternativ: En banan inneholder stoff som hjelper deg til å sove bedre.

 

  • Biff

Et realt stykke kjøtt er en favoritt for mange. Men det er best å legge kjøttmåltidet et stykke før leggetid, siden det høye innholdet av fett og protein vil gi fordøyelsessystemet ekstra å jobbe med. Det kan føre til dårlig nattesøvn.

 

Alternativ: Kylling. Kylling inneholder mye protein, men langt mindre fett.

Salater

Det har foregått en revolusjon innen salatverdenen, både når det gjelder sorter og retter. De dagene da en salat var kinakål med agurk og tomat, er forbi. I dag kan en salat være et saftig, mettende måltid, full av smak og næring.

Det finnes et vell av spennende salattyper å velge mellom, og smakene, fargene og teksturene er mange. En salat behøver ikke bare være grønn!

Her er en liten oversikt over salattyper.

 

  • Babyspinat

Babyspinat er mild, anvendelig og sunn, og egner seg spesielt godt i blandede salater.

Babyspinaten høstes litt tidligere enn vanlig spinat, mens bladene fortsatt er vevre. Babyspinaten har en særlig mild og delikat smak. Bland den sammen med andre salatsorter eller server den som den er med en klassisk vinaigrette. Vend den inn i en omelett eller pastarett for et grønt og sunt tilskudd!

 

Bruk

Babyspinaten egner seg best rå blandet med andre salater eller f.eks i smoothie. Babyspinat egner seg ikke til steking.

 

Smak

Smaken er mild og aromatisk.

 

Tilberedning

Babyspinat er skånsomt vasket og tørket, og kan brukes rett fra posen.

 

Baby leaf-salatene bør brukes raskt, men om du ikke bruker alt innholdet i posen kan resten av salaten oppbevares i posen i kjøleskapet et par dager. Lukk posen godt.

 

  • Ruccula

Ruccula har en karakteristisk peppersmak, som setter spiss på salaten.

Ruccula er strengt tatt ikke en salat, men en kåltype av italiensk opprinnelse. Den blandes gjerne med andre salatsorter for å gi en smaksbrytning – nærmest som et krydder i salaten! Det lille bladet har mange muligheter. Prøv lun ruccula med asparges og parmaskinke, eller potetsalat med ruccula.

 

Smak

Smaken er kraftig, pepperlignende og meget aromatisk.

 

  • Hjertesalat

Beskrivelse

Hjertesalaten er en liten romanosalat. Den har en delikat, søt-bitter smak og sprø konsistens.

Hjertesalat, gemsalat og babysalat er alle navn på dette lille, men svært populære salathodet. Hjertesalaten har et kompakt og avlangt hode, med saftige blader som omfavner en kraftig stengel. Den delikate smaken og konsistensen holder lenge selv etter at dressingen er tilsatt.

 

Smak

Hjertesalaten har en søtlig smak med noe bitterhet. Konsistensen er frisk og sprø.

 

  • Isbergsalat

Isbergsalat er sprø, saftig og mild, og lar seg kombinere med alt. Ikke så rart at dette er verdens mest brukte salat!

Isbergsalat ser ut som et lite kålhode, med blader som er tykke, saftige og veldig sprø. Innerst i hodet er de lyse og nesten fargeløse, og ytterst er de helt grønne. Isbergsalat passer godt i blandet salat og ellers når du vil ha en sprø konsistens.

 

Smak

Isbergsalat har en nøytral smak og sprø konsistens.

 

  • Crispisalat

Crispisalaten er en krysning mellom isberg- og friséesalaten. Den har en søt og mild smak, og en særlig sprø konsistens.

Crispisalaten, også kalt Vestfoldsalat, har ekstra tykke og sprø blader. Den er ypperlig for å tilføre salaten sprøhet, særlig hvis du skal blande en stor salat til mange. Salaten er svært robust, og tåler å ligge lenge i dressing.

 

Smak

Crispisalat har en mild og litt søtaktig smak.

 

  • Ekebladsalat

Ekebladsalat har en kraftigere smak enn mange andre salater, og det gjør at den kan brukes til mye godt!

Salaten har smak nok til å egne seg godt i salater med smaksrike dressinger, og med andre salattyper og grønnsaker. Ekebladsalat er aromatisk og fyldig, og sammen med for eksempel ruccula og red rhubarb har du en vakker og velsmakende kombinasjon. Den fine fargen gjør den også ypperlig til garnityr på smørbrød og snitter.

 

Smak

Smaken er delikat og fyldig uten bittertoner.

 

  • Feldsalat

Feldsalat har en mild og svakt nøtteaktig smak. De små miniatyrsalathodene er både gode og dekorative i salaten.

Feldsalat, eller feltsalat og vårsalat som den også kalles, var kjent allerede i det gamle Romerriket. Den danner ikke hode, men består av en rosett med små, runde blader på en tynn stilk. Bladene er mørkegrønne og saftige, og de egner seg godt å blande med andre salattyper.

 

Smak

Smaken er fyldig og med enkelte krydderaktig nyanser.

 

  • Friseesalat

Friséesalaten er frisk og sprø, med en lett bitter smak. Den passer godt å bruke med andre salattyper.

Bladene på friséesalaten er lange og smale, og egner seg godt til å bygge opp retter hvis du ønsker litt høyde og volum. Den er fin i salater, gjerne blandet med andre salattyper og grønnsaker. Den er også sprø og god under hamburgeren.

 

Smak

Friséesalaten har en fyldig, lett bitter smak som er karakteristisk.

 

  • Hodesalat

Salat spesial, eller hodesalat, har en mild smak som gjør at den egner seg spesielt godt som garnityr, enten det er på smørbrød eller varmretter.

Salaten har vært dyrket i Norge siden midten av 1600-tallet, og har kanskje gått litt i glemmeboken. Det er trist, for den kan brukes til det meste. Og for seg selv trenger den bare en lett rømmedressing for å få en fenomenal smak!

 

Smak

Smaken er nøytral, mild og søtlig.

 

  • Radicchio rosso

Radicchio rosso har en lett bitter smak og tilfører spenning i blandede salater. Denne robuste salatsorten er også veldig god på grillen.

Det mørkerøde salathodet har en sprø konsistens, og gir karakter og ”crunch” til salaten. Ønsker du en litt mildere smak, legger du bladene i lunkent vann i 15 minutter før tilbereding, da forsvinner noe av bitterheten. Når den varmebehandles vil du oppleve at den bitre smaken blir erstattet med sødme.

 

Smak

Smaken er bitter rå, men varmebehandling får frem en balanserende, fin sødme.

 

  • Rapidsalat

Rapidsalaten har lange, krøllete, tynne blader med mild og god smak. Det gjør at den egner seg spesielt godt til å pynte smørbrød og fat.

Du kan nyte salaten alene med en god vinaigrette, men en mild salat som rapid passer også godt sammen med sorter med mye smak, som ruccula eller frisée. Blander du ulike salatsorter, får du en vakker helhet med mye smak. Skjerp smaksløkene og finn frem til din favorittblanding.

 

Smak

Rapidsalat har myke blader og milde salataromaer uten fremtredende bitterhet.

 

  • Red Rhubarb

Red Rhubarb er en fryd for øyet med sine små, vakre blader med røde stilker. Salaten har en mild smak, og gjør salaten, sandwichen eller wokken til en fargerik opplevelse.

Rhubarbsalaten omtales som baby leaf-salat, en gruppe salater av de helt unge bladene. De små og vevre bladene har en delikat smak og pynter opp på serveringsfatene. Eller bland dem med andre salatsorter og sett kronen på verket med en god dressing. Det er vakker mat!

 

Smak

Smaken er mild og lett aromatisk.

 

  • Romanosalat

Romanosalaten har saftige blader med en kraftig smak, som er søt med en svak bitter nyanse.

De fleste kjenner romanosalat fra Cæsarsalat, der den er hovedingrediens sammen med blant annet bacon, brødkrutonger, parmesanost og ansjos. Romanosalat ser ut som en kinakål i fasongen, hodet er forholdsvis løst og bladene er grønne, sprø og med hvite bladnerver.

 

Smak

Smaken er kraftigere enn for eksempel isbergsalaten, men konsistensen er ikke fullt så sprø. Salaten har tydelig salataroma uten fremtredende bitterhet.

 

  • Rød & Grønn lollo

Lollo er mild og snill. Salaten kan gjerne brukes alene, men gjør seg ekstra godt i blanding.

Grønn og rød lollo danner store og løse hoder av krusete, tynne blad. Med sine farger og konsistens gjør lollo salatblandingen enda mer fristende. Prøv den i quiche eller omelett!

 

Smak

Smaken er mild, aromatisk og uten bittertoner.

 

  • Sikori

Sikori, også kalt endive, smaker fantastisk på grillen. Den lett bitre smaken erstattes med sødme når den varmes opp.

Sikorisalat har en krydret og flott bitter smak, og er derfor fin å kombinere med andre og mildere salatsorter. Den egner seg også godt til smørdamping.

 

Smak

Rå er smaken lett bitter, noe som dempes ved varmehandling og erstattes med sødme. Sikori er sprø med en fast konsistens.

 

  • Spinat

Dampet spinat er en klassiker, men denne næringsrike grønnsaken har så mye mer å by på. Server spinat alene, eller sammen med bønner og kikerter – sunt, godt og grønt!

Spinat danner ikke noe fast hode, men består av mange grønne blader med ulik form og teksturer. De groveste bladene har ofte kraftigst smak. Savoy-spinat passer bra til varmebehandling, og Teen-spinat er god i salat. Skal du bruke spinat som garnityr er det Babyspinat som passer aller best.

 

Smak

Smaken er mild og aromatisk.

 

Her var et utvalg salater du kan prøve, kanskje på tide å bytte ut kinakål?

Vel bekomme

10 TIPS til det nye året 

I en masete hverdag er det lett å miste grepet om de enkleste ting. Påfallende ofte dreier det seg om innkjøp og mat. – Har vi melk? – Hva skal vi ha til middag? – Spiser vi nok fisk?

Det er helt unødvendig. Her har du ti tips som luker ut de verste stressfaktorene.

 

1. Én handledag

Når du bestemmer deg for å handle bare én dag i uka, er sjansen stor for at du sparer både tid, penger og frustrasjon. Det er lurt å sette opp en handleliste og bruke den som utgangspunkt neste gang du handler.

Supertips: Ikke handle på lørdag. Da er det alltid mest folk og lange køer.

 

2. Vit hva du skal ha

Om du kommer i butikken og ikke vet hva du skal ha, er sjansen stor for at du blir offer for IKEA-syndromet, nemlig at du kommer ut av døra med masse varer du ikke trenger. Lag helst en handleliste og titt innom kjøleskapet for å se hvor mye pålegg, juice og melk du har.

 

Supertips: Heng en liste på kjøleskapet og skriv ned det du mangler gjennom uken.

 

3. Lag ukeplan for middagene

En ukeplan over middagene løser hodepinen mange føler når de spør seg hva de skal ha til middag. Planlegg middager for hele uka. En ting er at hverdagen blir enklere, men det er også lettere å se hva du spiser i løpet av en uke. På den måten kan du for eksempel bestemme deg for å spise fisk to ganger i uken.

 

4. Ha alltid dette i hus

Sørg for alltid å ha pasta, mel, egg, tomatbokser og kanskje en pakke frossen kjøttdeig. Da er du sikret. Ikke vær redd for å kjøpe 20 bokser tomater og fem kilo pasta. Det er varer som alltid blir spist opp og ikke går ut på dato.

 

5. Fem retter i ermet

Lær deg fem retter du vet vil funke på en travel dag.

 

6. Vinmonopolet

Fredag og lørdag er travlest. Planlegg en tur innom på de andre ukedagene.

Pssst! Den minst travle dagen på Vinmonopolet er tirsdager.

 

7. Digitalt steketermometer

Er du redd for at kyllingen blir for tørr? Men ikke tør ta den ut for tidlig fordi du frykter den ikke er gjennomstekt? Redd for å oversteke lammesteika? Svaret er digitalt steketermometer. Huskereglene er enkle:

Fisk: 50 grader

Okse/kalv/lam: 60 grader (65 om du ikke liker rosa kjøtt)

Kylling og svin: 70 grader

 

8. Lær det 80-graders trikset

Mange kjøtt- og kyllingretter har bare godt av å bli bakt lenge på lav varme. Om du kjøper deg et steketermometer (aller helst digitalt, koster 100-200 kroner) kan du sette gryteretter med lokk i ovnen over mange timer. Det er praktisk dersom du vet at du skal på trening, eller har andre ærend og vil ha dårlig tid til å lage middag når du kommer hjem. Stort sett opplever du bare at maten blir bedre.

 

9. Vær et brødhode

Når man handler én gang i uken er det lurt å tenke på hvordan man håndterer brød. Brød blir hardt og tørt på en uke. Det er flere måter å takle brødsituasjonen på. Dersom du alltid har en pose rundstykker i fryseren, litt knekkebrød og til og med en frokostblanding for hånden, er du i alle fall sikker på at du får frokost.

 

10. Store porsjoner

Det er lurt å lage minst én stor middag som du kan ha i kjøleskapet og varme noen dager senere.

Tomstolen & Heksas Kjøkken

I går var Tomstolen ute på farten igjen. Denne gang var det Heksas Kjøkken i Lunde som fikk besøk. Selve kafeen er midlertidig stengt pga covid-19, men de tar fortsatt imot bestillinger.

Jeg ba om audiens hos heksa selv, og det fikk vi selvfølgelig muligheten til.

Heksas Kjøkken er en familiebedrift som har etablert seg i en koselig slusevokter bolig langs Telemarkskanalen ved Hogga sluse.

De lager nesten alt på menyen fra bunnen av, bruker kortreist mat og setter veldig pris på sunt kosthold. Og heksa selv Ruta Kjeldal tryller også fram noen fantastiske kaker.

De driver også med catering og arrangerer små selskaper opp til 15 personer.

Heksas Kjøkken har de bygd opp med masse kjærlighet og sjel, noe som stedet virkelig bærer preg av.

Heksas Kjøkken åpnet i slutten av juni i år. Og for en pangstart de har hatt. Det var ingen tvil om at den nystartede kafeen dekket et behov denne sommeren. Hun sa selv i et avis intervju at det ble så mye å gjøre at hun måtte få hjelp fra de eldste barna. Ruta er 7 barnsmor, og bare den jobben i seg selv er stor. Så det å drive kafe og catering i tillegg er virkelig beundringsverdig.

Det snødde lett da vi kjørte ut mot Hogga, og da vi nærmet oss sluseboligen ble vi møtt av julestemning. Vakre lys og julepynt rundt boligen, prosjektor lys på veggen og da i lett snøvær var det virkelig vakkert.

Ruta selv møtte oss i døra da vi kom. En koselig og snill heks må jeg si, og ikke en slik vi ser på film. Inne var det en deilig julestemning. Julepynt, juletre og gaver under treet. Og for meg som ELSKER jul var dette midt i blinken. Etter en liten omvisning i lokalet og kjøkkenet var det ikke vanskelig å se at plassen var bygd opp med kjærlighet. Alt fra interiør og pynteting var godt gjennomført. En virkelig koselig plass. Dette er absolutt en plass som er verd å besøke opp til flere ganger.

De har jo også et fantastisk uteområde og utsikt. I sommer satt jo de fleste av gjestene ute og de hadde også noen konserter der i samarbeid med Horg kulturhus. Det vakre uteområdet var ikke så lett å se da vi kom, mørkt og snøen dalte ned. Men har kjørt forbi der mange ganger før, så vet derfor at det er meget vakker der.

Ruta er fra Litauen og da måtte jeg også benytte sjansen til å smake på noen retter fra hennes hjemland. Jeg er ikke veldig bevandret i mat fra Litauen, jeg satt kun i går og leste meg litt opp før vi dro på besøk. Maten var avtalt på forhånd, men ikke hva vi skulle få smake på. Så det var litt spennende å se hva hun hadde stelt i stand av hverdagsmat fra Litauen.

Det første vi fikk smake på var surdeigsbrød med rødbeter, majones, sild og sylteagurk. Forretten var nydelig anrettet og såg fantastisk ut. Men noe jeg ikke sa til Ruta var at jeg liker egentlig ikke sild, sylteagurk og rødbeter. Så for meg og bedømme denne retten på smak blir feil. Men kan tenke meg at denne retten er drømmen for de som liker disse ingrediensene fra før.

Jeg spiste det uansett opp, for uhøflig skal jeg ikke ha på meg at jeg er.

Den andre retten var en kald rødbetsuppe, akkurat den suppen jeg hadde lest litt om tidligere på dagen. Den var laget på kefir, agurk og dill. Servert med egg, kokte poteter og hemp salt.

Dette var faktisk veldig godt, og skjønner at en slik suppe er veldig populær på sommeren. Det er faktisk noe jeg selv vil lage når varme sommerdager kommer tilbake.

Til slutt fikk vi smake på fylte vaffelkjeks og latmanns-kake. Den består av smør, kakao pulver, kondensert søt melk og digestives. Nydelig dessert som også falt i smak hos to av de minste barna som var nedom kafeen før leggetid.

Så alt i alt var det noen spennende og smakfulle retter laget med kjærlighet vi fikk smake på.

Ruta viste meg ei kokebok fra Litauen som gikk gjennom alle sesonger. Spennende å se hverdagsmat fra andre land man ikke kjenner så godt fra før av. Og en avtale om et senere møte med litt finere mat fra Litauen er vel ikke så langt unna. Noe jeg ser fram mot.

Så etter et par timer på Heksas Kjøkken sammen med Ruta og mannen Halvor, så hadde jeg fått et godt innblikk og blitt litt bedre kjent med heksa selv. Fantastiske mennesker begge to.

Og en vanlig gest i Litauen er å gi gaver til besøkende. Og det fikk selvfølgelig vi også. En eske med masse hjemmelagde godbiter. Så tenkte å ta et par besøk til uka også, så har vi godbiter til langt etter jul.

Tomstolen konkluderer med at dette er en fantastisk plass som absolutt alle som har eller får muligheten burde besøke. Og mat fra Litauen er også å anbefale. Så alt i alt får Heksas Kjøkken et terningkast 5 av meg.

Tusen takk for at vi fikk komme.

CRÈME FRAÎCHE, RØMME ELLER KESAM?

Hva skal du velge mellom i rekken av syrnete meieriprodukter? Her får du den optimale guiden til bruk av Kesam, Crème Fraîche og rømme. Så får du perfekt resultat hver gang!

  • Rømme: Skiller seg når den koker

Rømme er syrnet H-melk og/eller fløte tilsatt melkesyrekultur. Seterrømme fremstilles fra kremfløte mens lettrømme og ekstra lettrømme kommer fra en blanding av H-melk og fløte.

Smak: Rømme er tykk, fyldig og rik og har en deilig, frisk og syrlig smak. Seterrømmen skiller ut fettet når man koker den, og slik lager man nemlig rømmegrøt. Seterrømmen tåler et raskt oppkok men ikke noe mer en det. Et unntak er økologisk Rørosrømme fra Rørosmeieriet, som er kokestabil.

Bruk: Seterrømme kan piskes til stiv krem og serveres til små pannekaker med løyrom, i kaker, lefser og rakfisk, fruktsupper og desserter. Prøv pisket Seterrømme i stedet for kremfløte. Eller hvorfor ikke lage hjemmelaget setersmør!

Lettrømme er perfekt til dipper, dressinger, kalde sauser, sammen med desserter, i paier og gratenger. Skal du ha den i en varm rett, bør den inn rett før servering.

 

  • Crème Fraîche: Tåler det meste

Crème Fraîche er høypasteurisert syrnet kremfløte og er homogenisert under høyt trykk slik at den ikke skal slippe ut fett når man bruker den i varme retter.

Smak: Crème Fraîche er kremet og har en frisk og deilig smak.

Bruk: Den er super både i kalde og varme retter og er altså kokestabil. Ha den i sauser, supper, bakverk, dressinger, grøt, gratenger, gryter og desserter.

 

  • Kesam: Mager ferskost med mange smaker

Kesam/kvarg blir laget av melk og syrnet med én eller flere melkesyrekulturer. Dette er rett og slett en mager ferskost

Smak: Rund og fyldig i smaken. Kesam kommer også smaksatt med vanilje, bringebær og lime, som er perfekt til desserter hvor du ville ha brukt pisket kremfløte.

Bruk: Kesam er proteinrik og inneholder lite fett, og kan gjerne kan erstatte smør i mange oppskrifter. For eksempel kan man erstatte smør med like deler Kesam i en paibunn. Kesam skal ikke kokes, da blir den kornete og skiller seg.

Du kan også bruke kesam slik du bruker rømme til dipper og dressinger. Eventuelt bytt ut noe av rømmen til kesam.

 

  • Hva skal du velge: lett eller original?

Meieriproduktene kommer i både magre og fetere varianter. Som regel inneholder de det samme av karbohydrater og proteiner. Så det er fettet som avgjør hvor ”sunne” de er. Mange vil velge de lettere variantene i hverdagen og heller gå for de ”tyngre ”til helg og festligere anledninger. De lette produktene kan også være litt tynnere i konsistensen.