Spiselige blomster i maten, drikke og pynt

Categories Oppskrifter

Spiselige blomster i maten,  drikke og pynt

Spiselige blomster tas med i maten igjen, og den visuelle dimensjonen det gir kan heve et måltid – og gi noe lærerikt å snakke om. Eksempler er lavender, blomkarse, fioler, rosenblader, solblomst, nellik, petunia. Duggfriske, smakfulle, næringsrike og dekorative!

 

Blomster er ofte et fint tillegg i god mat, og husk at løsningen på våre helseproblemer er plantebasert mat, og blomster er et vakkert skritt i riktig retning..

 

Det er vanligst med blomster til pynt, men de går rett inn i salater, kan bakes inn i kaker og has i supper. Mange blomster som hyllebær og heggkan saftes og blomster kan fryses inn i isterninger. Blomster kan gi ekstra smak som for eksempel blomkarsen som har en skarp peppersmak.

 

Vær forsiktig med innkjøpte blomster for de er ofte sprøytet. Blomster fra egen hage, blomsterkasse eller plukket i naturen er best.

 

Geiterams (Chamerion angustifolium) har blomster som kan brukes til te og på kaka, og stilken kan brukes i salater.

 

Mange blomster kan også brukes til saft og vin, eksempelvis mjødurt.

 

Blomkål og brokkoli er egentlig blomster med kjøttfulle, kompakte blomsterstander, så overgangen mellom tradisjonelle grønnsaker og andre blomster er egentlig ikke stor. Lykke til med blomsterspisingen – det blir spennende, innovativt og næringsrikt.

 

En praktisk idé er å lage sin egen liste over de blomster som finnes i ens nærområde, bli kjent med dem og få en fin tur i naturen under leting og plukking.

 

20 spiselige blomster og forslag til bruk.

 

  • 1. Nellik, Dianthus. Kakepynt og isbiter eller kandisert
  • 2. Daglilje, Hemerocallis. Varm og kald i salat.
  • 3. Markjordbær og hagejordbær, Fragaria. Kakepynt, eller som pynt i jordbærsalaten
  • 4. Roser, Rosea. Rosevann, kandisert, rosegele, som pynt på kaker
  • 5. Lavendel, Lavandula angustifolia. Kan brukes tørket som krydder eller bakes inn I kaker og stuinger.
  • 6. Hvitkløver Trifolium repens og Rødkløver Trifolium pratense, nappe av og sutte på kronbladene. Eller drysse de over en salat
  • 7. Blomster fra diverse salat og urter, brukes til salat.
  • 8. Kattost, Malva.
  • 9. Ringblomst, Calendula officinalis. Drysse kronbladene over salaten, bakes inn i kake, trekkes til en te eller tørke for å pynte kake med utenfor sesongen. Den kan også brukes som krydder og fargesetter.
  • 10. Syrin, Syringa vulgaris. Syrinsaft, isbiter og i olje som salatdressing
  • 11. Stemor og fiol, Viola. Kandisere, fryse inn i iskuber, pynte kaker
  • 12. Blomkarse, Tropaeolum majus. Kald eller varm i salat, har en pepperaktig smak.
  • 13. Geitrams, Chamerion angustifolium. Blomstene kan brukes til te, skal ha urindrivende og astringerende virkning.
  • 14. Hestemynte, Monarda didyma. Varme og kalde grønnsaksretter, fiskeretter eller som krydder og smak til oljer.
  • 15. Agurkurt, Orago officinalis. God egnet for isbiter og kake og salatpynt
  • 16. Svarthyll, Sambucus nigra. Svarthyllsaft er absolutt nydelig, kjøp det dyrt eller lag det selv.
  • 17. Kornblomst, Centaurea cyanus. Har visse medisinske virkninger men kan også brukes som pynt
  • 18. Squash og gresskarblomster, Cucurbita. Pynt i salatbollen, lag fylte sqasblomster.
  • 19. Stokkrose, Althaea. Kakepynt
  • 20. Løvetann, Taraxacum officinale. Kan trekkes til te eller brukes i salat.
1 kommentar

1 thought on “Spiselige blomster i maten, drikke og pynt

  1. tusen takk for lang og fin liste🤗 bruker mange av disse i mat, te, desserter, hudpleie, syltetøy, gele, saus, saft og hårpleie👍

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *