De fleste bruker bakepapir når de skal bake brød, steke boller eller frossen pizza. Men de færreste leser bruksanvisningen.
Mange produkter krever en steketemperatur på rundt 250 grader. Vanlig bakepapir fra butikken tåler ikke alltid det.
På flere av bakepapir-pakningene står det advarsel om at bakepapiret kan antenne ved for sterk varme. Det står også at det er viktig å sørge for at bakepapiret ikke rører sidene eller ovnen på grunn av brannfare. Som med annet papir må heller ikke bakepapiret komme i kontakt med åpen ild.
Kan antenne
«Unik bakepapir vil, i likhet med annet papir, antenne ved for sterk varme. Temperaturene i ovnen kan variere fra innstilt termostatvarme. Påse at papiret ikke kommer i berøring med siden/varmeelementene i stekeovnen. Anbefalt maksimumstemperatur 225 grader», står det på Unik-pakken.
Krav til matsikkerhet
«Alle Euro Shopper-produktene har godkjent kvalitet og etterlever ICAs krav til matsikkerhet. », står det på ICAs hjemmesider om produktene deres fra Euro Shopper.
– Det er utført tester som viser at Euroshopper-papiret i utgangspunktet tåler langt høyere temperaturer enn oppgitt, men for å ha en god sikkerhetsmargin så oppgir vi den temperaturen vi altså gjør, sier Bjørnar Mickelson, informasjonsrådgiver ICA Norge AS.
Han legger til at det er først og fremst hvis papiret kommer i kontakt med varmeelementene i ovnen at det er fare for antennelse.
Kravet er 220
Pizzaleverandøren Dr. Oetker har mange forskjellige frossenpizzaer. Casa di Mama varianten deres skal stekes på 250 grader. Sammen med denne pizzaen følger det med bakepapir som den skal stekes på.
– Bakepapiret er rundt og stikker ikke utenfor pizzaen. Selv om oven står på 250 grader vil verken pizzaen eller bakepapiret komme opp i over 200 grader dersom man følger anvisningene om steketid, forteller Øystein Bu, daglig leder av Dr. Oetker Norge.
Han forteller videre at dersom man lar ovnen stå på i flere timer på 250 grader kan bakepapiret ta fyr.
– I henhold til krav fra myndighetene skal bakepapir tåle minimum 220 grader, avslutter han.
Minimer papiret
- For å unngå brann ved matlaging bør man lese nøye hva makstemperaturen på bakepapiret er, og påse at det ikke kommer i kontakt med veggene i ovnen eller grillelementet.
- Et annet godt tips kan være å ha lik størrelse på bakepapiret og det du steke. Da vil du oppnå samme effekt som det runde papiret under Casa di Mama pizzaen.
Her er produktenes makstemperatur
- Euroshopper bakepapir fra -10 til 220 grader
- Euroshopper pizzaark fra -10 til 225 grader
- Rul*et quality stekeposer fra -30 til 200 grader
- Look stekeposer fra -30 til 200 grader
- Landlord pizza-bakeark tåler inntil 225 grader
- Landlord bakepapir tåler inntil 225 grader
- Unik bakepapir tåler inntil 225 grader
- Unik stekepose tåler inntil 200 grader
- Rimco stekefilm tåler inntil 200 grader
- Rimco stekepose tåler inntil 200 grader
Så fint at du la ut dette! Må innrømme at jeg ikke har tenkt på at bakepapir ikke tåler sterk varme. Jeg steker gjerne pizza etc., oftest i vedkomfyr, og der blir det fort 300 grader. Jeg bruker alltid bakepapir fordi det jeg har en klebersten i bunnen av komfyren som ellers ville blitt tilsølt. At det har gått bra i alle år, skyldes nok at jeg klipper til papiret i pizzastørrelse. Takk for viktig påminnelse!
Har aldri tenkt på det !! 😮
Har opplevd flere ganger at bakepapir tar fyr i stekeovn uten at det har berørt veggene eller elementet