CRÈME FRAÎCHE, RØMME ELLER KESAM?

Categories Oppskrifter

CRÈME FRAÎCHE, RØMME ELLER KESAM?

Hva skal du velge mellom i rekken av syrnete meieriprodukter? Her får du den optimale guiden til bruk av Kesam, Crème Fraîche og rømme. Så får du perfekt resultat hver gang!

  • Rømme: Skiller seg når den koker

Rømme er syrnet H-melk og/eller fløte tilsatt melkesyrekultur. Seterrømme fremstilles fra kremfløte mens lettrømme og ekstra lettrømme kommer fra en blanding av H-melk og fløte.

Smak: Rømme er tykk, fyldig og rik og har en deilig, frisk og syrlig smak. Seterrømmen skiller ut fettet når man koker den, og slik lager man nemlig rømmegrøt. Seterrømmen tåler et raskt oppkok men ikke noe mer en det. Et unntak er økologisk Rørosrømme fra Rørosmeieriet, som er kokestabil.

Bruk: Seterrømme kan piskes til stiv krem og serveres til små pannekaker med løyrom, i kaker, lefser og rakfisk, fruktsupper og desserter. Prøv pisket Seterrømme i stedet for kremfløte. Eller hvorfor ikke lage hjemmelaget setersmør!

Lettrømme er perfekt til dipper, dressinger, kalde sauser, sammen med desserter, i paier og gratenger. Skal du ha den i en varm rett, bør den inn rett før servering.

 

  • Crème Fraîche: Tåler det meste

Crème Fraîche er høypasteurisert syrnet kremfløte og er homogenisert under høyt trykk slik at den ikke skal slippe ut fett når man bruker den i varme retter.

Smak: Crème Fraîche er kremet og har en frisk og deilig smak.

Bruk: Den er super både i kalde og varme retter og er altså kokestabil. Ha den i sauser, supper, bakverk, dressinger, grøt, gratenger, gryter og desserter.

 

  • Kesam: Mager ferskost med mange smaker

Kesam/kvarg blir laget av melk og syrnet med én eller flere melkesyrekulturer. Dette er rett og slett en mager ferskost

Smak: Rund og fyldig i smaken. Kesam kommer også smaksatt med vanilje, bringebær og lime, som er perfekt til desserter hvor du ville ha brukt pisket kremfløte.

Bruk: Kesam er proteinrik og inneholder lite fett, og kan gjerne kan erstatte smør i mange oppskrifter. For eksempel kan man erstatte smør med like deler Kesam i en paibunn. Kesam skal ikke kokes, da blir den kornete og skiller seg.

Du kan også bruke kesam slik du bruker rømme til dipper og dressinger. Eventuelt bytt ut noe av rømmen til kesam.

 

  • Hva skal du velge: lett eller original?

Meieriproduktene kommer i både magre og fetere varianter. Som regel inneholder de det samme av karbohydrater og proteiner. Så det er fettet som avgjør hvor ”sunne” de er. Mange vil velge de lettere variantene i hverdagen og heller gå for de ”tyngre ”til helg og festligere anledninger. De lette produktene kan også være litt tynnere i konsistensen.

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *