Hvordan burde du oppbevare frukt og grønt, og hvor lang holdbarhet har de ca. Det får du svar på her.
Forbrukerrådet i Danmark har laget denne oversikten med gode oppbevaringstips for de vanligste typene frukt og grønt:
Agurk
Pakket i plast holder agurker en ukes tid i kjøleskapet, men de tåler ikke kuldegrader.
Appelsiner, sitroner og lime
De fleste sitrusfruktene har få dagers holdbarhet ved stuetemperatur, så du bør ha dem i plastpose i kjøleskapet. Men sitroner skal oppbevares i en skål på kjøkkenbenken, adskilt fra etylenfølsomme frukter som banan og avokado.
Asparges
Holder seg et par uker i plastpose i kjøleskapet. Er de blitt slappe, kan du skjære av endene og la dem stå et par timer i kaldt vann.
Auberginer
Holder seg fint i 4–6 dager ved cirka 8 grader. Bør ikke oppbevares sammen med frukt og grønt som produserer etylen, for eksempel epler, pærer og tomater.
Avokado
Holder seg i 2–7 dager, avhengig av modenhet. Blir brunflekket i kjøleskap, og oppbevares derfor best i en skål på kjøkkenbenken.
Bananer
Lagres i romtemperatur, ikke i kjøleskap. En moden banan har begynnende brune flekker.
Blomkål
Holder i inntil en måned i plastpose i kjøleskapet.
Brekkbønner
Friske bønner holder lengst (5–6 dager) i plastpose i kjøleskap.
Brokkoli
Pakkes om og legges i kjøleskap, der den kan holde i inntil et par uker. Blir fort dårlig hvis den ligger sammen med varer som utskiller mye etylen (blant annet epler og tomater).
Epler
Holder seg best ved lav temperatur. Utskiller stoffet etylen, som fremmer modning og forråtnelse. Epler (og pærer) kan derfor påvirke nedbrytningen av andre frukter og grønnsaker.
Gulrøtter
Med stilk blir de slappe på få dager. Fjern stilken og legg gulrøttene i pose i kjøleskapet. Da kan de fint holde seg i 2–3 uker.
Hvitløk
Holder seg inntil et halvt år i kjøleskap, og 3–4 uker i stuetemperatur.
Ingefær
Ingefær kan holde seg frisk et par uker i plastpose i kjøleskapet, men kan også fryses ned.
Jordbær
Ikke legg jordbærene i kjøleskap hvis du skal spise dem samme dag. Men de kan gjerne kjøles hvis de skal brukes dagen etter.
Kiwi
Skal ikke i kjøleskapet. En moden kiwi kan holde i 3–5 dager, mens umodne holder et par uker i stuetemperatur.
Kål
Oppbevares i kjøleskap.
Løk
Bør lagres tørt. Unngå både plastpose og kjøleskap. Løk kan holde i opp til 6 måneder hvis de lagres tørt og kjølig.
Melon
Oppbevares hel i stuetemperatur, men i kjøleskap når den er skåret opp.
Paprika
Liker seg best i kjøleskap, i 7–10 grader. Da holder rød og gul paprika en ukes tid, og de grønne inntil dobbelt så lenge.
Persille
Holder 4–5 dager i plastpose i kjøleskapet. Kan også hakkes og fryses ned.
Poteter
Bør oppbevares mørkt og kjølig ved 8–10 grader, men kan bli søte i kjøleskap. Får de for mye lys, dannes et giftstoff som gjør potetene grønne. Den beste oppbevaringen er derfor i et svalt skap eller overdekket i en tørr og kjølig kjeller.
Purre
Holder seg best ved ikke mer enn 5 grader i en plastpose i kjøleskapet. Da er holdbarheten to uker. Grønnsaker med jord bør ligge i kjøleskapets grønnsakskuff.
Pærer
I kjøleskap ved cirka 10 grader, men adskilt fra annen frukt og grønt fordi pærene skiller ut etylen som framskynder modning og forråtnelse.
Rotfrukter
Legges i kjøleskapet.
Rucola
Blir dårlig allerede etter én dag i romtemperatur, men kan holde seg en ukes tid i plastpose i kjøleskapet.
Salater
Pakkes om og legges i kjøleskap.
Salathode
Skyll salaten og la den suge litt fuktighet. La vannet renne av, og legg den i en pose i kjøleskap. Du kan også knipe av bladene, skylle dem grundig og oppbevare dem i plastpose i kjøleskapet.
Sjampinjong
Holder lengst (omtrent en uke) i kjøleskapet, i pakningen du kjøpte dem i. Holder seg også bra i plastpose i kjøleskapet etter at du har renset dem. Litt brunfarge betyr ingenting; det er en sårhelingsprosess som forårsakes av enzymer i soppen.
Spinat
Frisk spinat skal oppbevares i plastpose i kjøleskapet. Da holder den en ukes tid. Slappe blader blir sprø igjen hvis de legges i kaldt vann.
Squash
Legges i kjøleskap, der de holder i omtrent en uke.
Tomater
Modningen stopper opp i kjøleskapet, hvor tomatene mister smak og aroma. Bør derfor oppbevares i en skål på kjøkkenbenken.
Vårløk
Vårløken holder i omtrent 10 dager i plastpose i kjøleskap.
Jeg synes det er bra at du fokuserer på hvordan vi kan ta vare på frukt og grønt lengst mulig. Det kastes alt for mye mat!
Selv bruker jeg spesielle bokser (fra tupperware), som forlenger levetiden på frukt, grønnsaker og bær. Jeg prøver alltid å kjøpe det jeg kan i løs vekt og unngår plastposer så godt det lar seg gjøre.
Jeg har også lest innlegg på bloggen din der du lager ny mat av rester, dèt er også helt supert, ønsker mer av det! 🙂
Takk for det😊Ja, viktig å bruke opp rester. Det meste kan du bruke til noe nytt. Jeg vil også investere i tupperware bokser for å forlenge holdbarheten, bare ikke kommet så langt ennå🤨
Rester er gull, jeg elsker rester. 🙂 Alltid flott å få ny inspirasjon til hva man kan lage. Ser frem til å lese flere tips her hos deg.
Slike tupperware bokser er virkelig en bra investering, alt varer så utrolig mye lengre. Både gulrot og paprika varer minst en måned her hos meg pga de boksene!
jeg har endel tupperware men ingen til oppbevaring av grønt. hvilke bokser er det, gjerne navn. ?
Hei Birgith. Jeg bruker boksene du finner i denne linken:
https://www.tupperware.no/produkter/254544/VentSmartSet
Veldig fornøyd med disse, frukt og grønnsaker varer mye lengre. 😉 Hilsen Fotavtrykket