Surdeig og hvordan det lages

Categories Oppskrifter

 

Surdeig lager du ikke på et blunk, men brød bakt med det smaker desto bedre! Her gir jeg deg en innføring i hvordan surdeig lages. Husk at målene som er her kan reduseres. Jeg måtte holde meg til et mål.

 

Ingredienser

Dag 1:

5 dl vann

500 g sammalt rug, fin

 

Dag 2:

5 dl vann

500 g sammalt rug, fin

150 g deig fra dag 1 (kast resten)

 

Dag 3:

5 dl vann

500 g sammalt rug, fin

100 g deig fra dag 2 (kast resten)

1 ss havsalt

 

Dag 4:

5 dl vann

500 g sammalt rug, fin

1 ss havsalt

100 g deig fra dag 3 (kast resten)

 

Slik gjør du

Dag 1: Bland fingervarmt vann med mel. Dekk bollen med plast og la den stå i romtemperatur til neste dag.

 

Dag 2: Bland fingervarmt vann med rug og deig fra dag 1. Dekk med plast og la deigen stå i romtemperatur til neste dag.

 

Dag 3: Nå skal du se at deigen har begynt å gjære. Hvis deigen ikke har begynt å heve, har noe gått galt og du må begynne om igjen fra dag 1. Dersom det er en reaksjon i deigen, fortsett slik; 1. Bruk kaldt vann og bland alt sammen. Dekk bollen med plast og la den stå i romtemperatur til neste dag.

 

Dag 4: Bruk kaldt vann og bland alt sammen. Dekk med plast og sett deigen på det varmeste stedet i kjøleskapet til neste dag. Nå har du en surdeig.

 

Dag 5: Bruk surdeigen til å bake ulike surdeigsbrød, grove eller fine.

 

Tips: Legg plasten helt ned på deigen slik at det ikke blir snerk på den. Oppbevar den ferdige surdeigen i et syltetøyglass med hull i lokket (for å tilføre luft til surdeigen) i kjøleskapet. Når surdeigen skal brukes, lar du alltid 100 gram bli igjen i glasset. Dagen før bakedagen gjentar du så framgangsmåten for dag 4 i oppskriften for å lage surdeig. Surdeig skal helst brukes minst en gang i måneden. Hvis man ikke skal bake på noen uker, kan man gi surdeigen «mat» i form av litt sammalt rug fin og litt ekstra vann. Du må sørge for å ha god tid når du skal bake med surdeig. Hevetiden avhenger av hvor mye liv det er i surdeigen og hva temperaturen er.

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *