Weihnachtsstollen

Categories Oppskrifter

Kokkefruen og hennes familie har Weihnachtstoll som en tradisjon til jul. Dette var en helt ny tradisjon for meg. Så den er med på julekake-listen her i huset. Her får dere vite hvordan hun lager de. Denne oppskriften holder til 3 små.

Frukt/nøtteblanding

250 g mandler, grovt hakket

500 g rosiner

125 g korinter

200 g kandisert appelsinskall

1 sitron (skall+saft)

2 cl brun rom

Blandes og legges i tett pose i kjøleskap 1-2 dager. Romtemperer før baking

Deigen lager du slik:

1250 g hvetemel

250 g melk, lunken

2 pakker gjær

200 g sukker

¼ ts salt

500 g smør

(+smelta smør og melis til å utapå etter steking)

Slik gjør du

Bland det tørre, rør ut gjær i den tempererte væska. La heve 1-1.5 time. Du vil ikke se store forskjellen, så ikke tro at noe er galt.

Ha i den marinerte frukt/nøtteblandingen og kna godt.

Form ovaler og legg på bakepapir. Stekes ca 50 min på 175 grader.

Pensle de ferdige stollene med smelta smør og dekk dem godt med (tørr) melis.

Pakk dem inn i alufolie og så i plastpose. La stå kaldt i min 3 uker. De holder månedsvis i kjøleskap.

46 kommentarer

46 thoughts on “Weihnachtsstollen

        1. Eller syltetøy eller bare som de er😃Vi kutter i tynne skiver og har de på kakefatet også☺️

    1. Vi fant det på Meny i fjor. Og da hadde vi letet en stund. Ikke så vanskelig å lage selv om du ikke finner.

  1. Hei
    må bare spørre,stemmer det at det skal være 250 GRAM melk?
    Og antar at smør knas inn i deigen?
    Skal til å lage nå 🙂
    Fant forresten kandisert app.skall på nettstedet Mecindo.no

    1. Kokkefruen sier ja her til begge spørsmål. Er hun som lager de, så måtte spørre😃

  2. Dette er veldig godt, har kjøpt de fra Tyskland før , men nå skal jeg prøve å lage sjøl🌺

    1. Er å lage de uten da, men da trenger ikke blandingen ligge et par dager på forhånd. Poenget er jo at frukten skal få rom smak. Kan sikkert både bruke cognac eller whiskey også. Eller en kraftig juice av ett slag du liker. Blir jo ikke helt det samme da, men sikkert godt da også😃

      1. har nettopp sett program fra Bayern der bakeren Sepp sa at eplemost (-juice) kunne erstatte Rom

      1. I Tyskland ,hvor jeg kommer fra , bakes Weihnachtsstollen minst 4 uker før den spises.

    1. Stollen pakkes inn i alufolie eller plastfolie og legges på en kjølig plass ,best på soverommet eller i kjellern , ikke i kjøleskapet .

    1. Weihnachtsstollen er en typisk tysk julekake ,finnes i flere varianter ,men felles er nok at den er full av godsaker og med mye smør.Jeg har oppskrift av en onkel som har vært konditor , den er med smult i deigen men penslet med mye smør. Stollen pensles varm(!) med smeltet smør og strøes med fin sukker før den er lagt til modning . Først like før kaken blir oppskjært pensles den en gang til med smeltet smør og strøes tykt med melis. På det viset holder melissen seg hvit, ellers kan den fort bli litt brun og uappetidlig . Stollen sin form skal minne om Jesubarnet ,innsvøpt i en hvit klede /bleie .Weihnachts, – eller Christstollen,som den også heter , blir skjært opp i tynne skiver og spises uten noe oppå !

    1. Prøvde å finne mengde i andre oppskrifter, men ikke mye å finne. Kokkefruen tar det på følelse. Ca. en halv marsipan til denne oppskriften😁

      1. Du kan finne mange oppskrifter på tyske sider , bare søk på “Stollenrezepte”.Som regel brukes 300gr ekte marsipan per Stollen av 1/2 kilo mel .Marsipanen legges som en rull i mitten av deigen .

      2. Hei, si fra hvis du prøver å lage denne glutenfri. Mht hvilket mel du ville bruke og hvor mye

        1. Da må du nok bruke den som er beregnet på boller. Er den som er mest lik. Og samme mengde😊

  3. Disse så kjempegode ut 😋, men er det noe mandler kan erstattes med 🤔? Har en i huset med nøtteallergi.

  4. Kan ein ta mindre mengd med rosiner. Høyres mykje ur med 0,5 kg rosin og korint i tillegg, men eg er ingen stor baker

  5. takk for fantastisk oppskrift! prøvde for første gang i fjor det ble 2 runder. går løs på årets vending i morgen. ny familiefavoritt. løvtynne skiver uten noe på. nyydelig! 😍😍👍

  6. Stekes de midt i ovnen?? Jeg vil lage halv porsjon og to brød, så tenker å ta ned litt på steketiden. Hva tenker du?

    1. Midt i ovnen ja. Kan godt lage de mindre, å gå ned litt på steketiden. De blir ganske kompakte. Så du får ikke samme lyden om du knipser under (som på brød)

  7. Takk for svar! Lurer forresten på hvorfor jeg ikke kan forvente noe særlig heving av deigen, med såpass mye gjær og lunken melk??

    1. Er nok pga alt av frukt man har i. Rom kan kanskje også virke litt inn på heving. Du er ikke alene om å stusse på dette. Det har fruen gjort i alle år😂

      1. Greit å vite 🙂 Men det står i teksten der jeg bare skal blande deigen først. Før fruktblandingen skal inn. Vil den heve seg normalt, den da?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *