Reklame | Egen nettbutikk


Dette er en fantastisk middag. Deilige rotgrønnsaker i form, med ostesaus og pølsebiter. Toppes med ekstra ost og gratineres i ovn. Du kan også velge litt selv hvilke grønnsaker du vil bruke. Her er uansett hvordan jeg lager denne retten
.

Tips

Du kan selvfølgelig også bruke skinke eller kylling i denne retten.


Du trenger

(til 4 personer)

200 gram potet

200 gram kålrot

200 gram gulrot

200 gram sellerirot

ca. 1/4 purreløk

150 gram revet ost

400 gram med pølser i biter

Smør til steking


Ostesaus

40 gram smør eller margarin

40 gram hvetemel

5 dl melk

Salt

Kvernet pepper

1 ss Toms matprat potetkrydder

75 gram revet ost

Slik gjør du

Kutt potet, gulrot, sellerirot og kålrot i ca. like staver.

Grønnsakene kokes halvveis møre i lettsaltet vann. Sil av grønnsakene og ha de i en ildfast form

Pølsebiter bruner jeg fort i en panne med litt smør. Ha de i formen med grønnsakene

Smelt smør i en kasserolle og rør inn hvetemel. Spe med melken imens du rører. La småkoke i 5 minutter

Tilsett Toms matprat potetkrydder og smak til med litt salt og pepper. Rør inn ost

Ha sausen over i formen sammen med grønnsakene.

Kutt opp purreløk som du fordeler på toppen

Ha over revet ost

Stekes på 180 grader i ca. 25 minutter

Dryss gjerne over litt persille før servering

Du finner Toms matprat krydder og masse annet i vår nettbutikk. Gå inn her: http://www.tomsmatprat.no


Tenkt at det allerede har gått 6 år siden jeg startet matsiden min på Facebook. Da var det jo perfekt med slik en nydelig soloppgang i dag🌞

Grunnen til at jeg startet matsiden var at jeg ville ha noe å holde på med. Noen måneder før, hadde jeg solgt en humor-side jeg hadde på Facebook. Den het Lattermuskelen og hadde 33 000 følgere den gang. e-avisa kjøpte siden min for 10 000 kr. Og de driver den fortsatt i dag under samme navn.

Jeg lagde mat til en konfirmasjon i slutten av april 2018. Etter mange år vekke fra arbeidslivet pga rus, sykdom og diverse. Så det var liksom min første kokkeopptreden på mange år. Her kan dere se bilder fra det koldtbordet.

Stilen min har forandret seg mye på disse årene. Kan ikke sammenligne dagens koldtbord, med det for 6 år siden. Uansett var jeg ganske fornøyd i 2018.

Jeg la ut bilder i Mat fra bunnen den gangen. Og fikk stor respons. Så jeg tenkte at det hadde vært gøy med en egen side. Og sånn oppsto Toms matprat.

Den har jo hatt noen forskjellige navn som for eksempel: Mat-Prat, Tom’s Mat-prat, Toms matprat med någet attåt og Tomsmatprat.blogg.no

Nå er det bare Toms matprat. Er kun bloggen som har blogg.no bak.

Facebook-siden har nå nesten 45 000 følgere. Det er jeg utrolig fornøyd med. Så tusen takk for det kjære følgere. Ja, for jeg har verdens beste følgere. Det er jeg sikker på❤️

Nei, det er utrolig gøy og ha noe å holde på med. Er jo liksom en hobby og jobb i ett. Deler oppskrifter, tips, humor, bilder og fra livet mitt og vårt liv generelt.

Dere får jo innblikk i alt vi lager av mat, og det meste vi gjør. Dere er med på turer på vann og land. Og vi syns det er litt gøy å dele med dere også da.

Det har vært mye mindre blogging de siste ukene. Bloggen er nedprioritert fram til alt annet rundt oss roer seg litt. Dere ser i hvert fall på Facebook alt vi driver på med. Ikke alt som trengs skrives om på blogg akkurat.

Hvem hadde trudd for 6 år siden, at vi nå skulle sitte med egen bedrift. Vi har Catering, nettbutikk, fysisk butikk og snart komme ut med med kokebok nummer 2. Det er egentlig litt sykt å tenke på hvor mye som har skjedd. Ja, gift har man også blitt. Må for all del ikke glemme det❤️Livet er faktisk herlig! Kontrastene er store fra hvordan livet var for kun noen år siden.

Lag dere en fantastisk dag. Her i Lunde er det vårmønstring. Så i dag blir det fullt av folk i gatene. Satser på at mange stikker innom butikken vår og sier hei😎Kokkefruen og jeg er på plass vi☺️

Så roper vi 6 ganger hurra for Facebook-siden Toms matprat

Gratulerer med dagen🎂🍰

Reklame | Egen nettbutikk


Hjort er noe av det beste viltkjøttet man kan få, syns jeg. Og ingenting slår en nydelig hjortestek med nydelig tilbehør.
Her har jeg servert med stekt sopp- og løk, og en nydelig tyttebærsaus. Om du vil ha kokt potet eller potetmos til denne retten, det bestemmer du selv.

La gjerne hjortesteken ligge i romtemperatur 60 minutter før du skal begynne å tilberede den.


Du trenger

(til 4 personer)

1 kg hjortestek (eller annen viltstek)

1-1.5 ss Toms matprat viltkrydder

0.5 ts kvernet salt

1 rødløk

2 gulrot eller 3 små

5 dl vann

2 ss smør/margarin til steking

Tilbehør

250 gram champignon

0.5 stk rødløk

1 ss smør/margarin

Salt

Pepper

Tyttebærsaus

2.5 dl viltkraft

2 ss tyttebær/tyttebærsyltetøy

0.5 dl crème fraîche

1 ss hvetemel

0.25 dl vann

3 knuste einerbær

Salt

Kvernet pepper

Slik gjør du

Krydre steken med salt og viltkrydder.

Brun steken på alle sider i en varm gryte/panne med margarin/smør

Grovkutt løk og gulrot. Ha de i en ildfast form

Legg steken i formen. Ta med stekefett også. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av steken. Hell vann i formen, og sett formen inn midt i stekeovnen på 125 grader. Snu steken etter ca. 30 minutter. Steketiden er ca. 1.5-2 timer, avhengig av stekens tykkelse

Når steketermometeret viser 60-65 grader er hjortesteken medium stekt, ved 70 grader er den medium pluss. Steken er helt gjennomstekt på 76 grader. Uansett stekegrad, bør steken pakkes i folie og hvile i ca. 20 minutter før man skjærer i den.

Tyttebærsaus

Kok opp 2.5 dl viltkraft

Rist ut hvetemel i litt vann. Rør inn i kraften. La sausen småkoke i 5-6 minutter

Tyttebæra presser man litt sammen med en gaffel. (Om du ikke bruker syltetøy)

Så tilsetter man bær, crème fraîche og einerbær i sausen.

Smak til med salt og pepper

Stek oppkuttet sopp og løk i en panne med litt smør. Krydre med litt salt og pepper

Da er det bare å servere dette kongemåltidet

Du finner både viltfond og krydder i vår nettbutikk + masse mer. Gå inn her:http://www.tomsmatprat.no

Reklame | Egen nettbutikk


Tyttebærsaus er utrolig godt til stek av viltkjøtt. Du bruker kraft fra stekeformen til denne sausen. Kan også bruke viltfond og litt vann. Her bruker jeg tyttebær fra fryseboksen, men du kan bruke tyttebærsyltetøy om du ønsker.


Du trenger

(til 4 personer)

2.5 dl viltkraft

2 ss tyttebær/tyttebærsyltetøy

0.5 dl crème fraîche

1 ss hvetemel

0.25 dl vann

3 knuste einerbær

Salt

Kvernet pepper

Slik gjør du

Sil av kraft fra den ildfaste formen, eller bruk vann og fond

Kok opp 2.5 dl viltkraft

Rist ut hvetemel i litt vann. Rør inn i kraften. La sausen småkoke i 5-6 minutter

Tyttebæra presser man litt sammen med en gaffel. (Om du ikke bruker syltetøy) Så tilsetter man bær, crème fraîche og einerbær i sausen.

Smak til med salt og nykvernet pepper

Har du lyst på min kokebok, eller kanskje litt krydder eller kraft. Det får du kjøpt i nettbutikken vår. Gå inn her:http://www.tomsmatprat.no


Denne salaten er enkel og rask å lage. Og den smaker jo fantastisk. Passer både som lunsj, middag og kosemat. Du kan jo også bruke de grønnsaker du ønsker i. Siden kyllingkjøttdeigen er på 600 gram, så er dette en salat som metter godt.


Du trenger

(til 4 personer)

600 gram kyllingkjøttdeig

1 pose salatmiks

50 gram revet chedder- og mozzarella miks

1 boks mais

12 småtomater delt i 2

Smør til steking

Salt

Pepper

Paprikakrydder

Valgfri dressing

Noen basilikumblader (valgfritt)

Slik gjør du

Stek kjøttdeigen og krydre med litt salt, pepper og paprikakrydder. Ta kjøttdeigen vekk fra plata

Bland sammen salat og grønnsaker i en bolle

Bland inn kjøttdeigen og strø over ost og noen basilikumblader 

Server med dressing og ev. noe godt brød

Da var dagen kommet. Dette har vi ventet på siden januar. Toms matprat har fått et nytt medlem i familien. Et medlem vi absolutt trenger. Den skulle kommet før vi åpnet butikken, men det ble litt forsinkelser. Og nå har vi det så travelt om dagen. Så tid til Oslotur har vi ikke. Da kom den til oss, eller Skien da. Så hentet vi den der.

Denne kom til Norge mot slutten av mars. Så måtte de fikse det utstyret vi skulle ha, og logoer. Det var litt kommunikasjonsfeil underveis. For vi ville egentlig ha den svart med hvit logo…..men sånn er det innimellom når man snakker forbi hverandre. Jeg har hatt tusen ting å tenke på de siste ukene. Mange baller i lufta for å si det sånn. Så da kan det fort skje en liten glipp😂

Jeg syns uansett at den ble kul da. Så venner oss nok til fargen på bil og logo. Logoen er jo riktig, det er det viktigste.

Dette er en 24-modell Ford Transit Connect. En av de mest populære arbeidsbilene i Norge. De fleste man ser på veien er jo svart eller grå. Så hvit er kanskje ikke så ille da.

Vi trenger en varebil med alt det vi holder på med. Det er mye frakting og vi trenger alltid mer plass. Nå får vi det😊Denne har Automedia AS fikset for oss.

Bilen må jo ha et navn. Vi har jo navn på det meste. Har dere noen forslag? Det må være litt gøyalt da, og passende.

Vi lagde mat til en verkstedsfest her i Lunde. De var 80 personer som skulle ha mat. Det var ønske om litt tapas/fingermat. Det tok noen timer å få stelt i stand dette. Jeg måtte sette opp meny etter hva vi klarer å håndtere på et vanlig kjøkken. Med kun en komfyr som virker og 2 kjøleskap. Hadde jeg hatt et profesjonelt kjøkken, hadde nok menyen sett litt annerledes ut. Problemet her er jo kjøling og varmmat. Den ene komfyren skal håndtere steking av kylling, poteter og focaccia. Jeg ville også hatt scampi, men det lar seg ikke gjøre denne gangen. Det er litt forskjell på et selskap til 20 og et til 80 personer. Og da kan jeg ikke garantere god scampi. Den må stekes i flere omganger, og vil bli seig.

Jeg kunne heller ikke bruke store fat til maten. De passer ikke i kjøleskapene. Så må bruke mellomstore fat. Det vil også si at jeg ikke kan pynte fat like mye som jeg gjør når det er 20-30 personer.

Vanligvis er det Kokkefruen som hjelper til på slikt, men nå har vi en butikk i tillegg. Og noen må stå der, og det er Heidi. Men jeg har da en fantastisk svigermor som stiller opp. Hun var med på forberedelser dagen før, og på selve dagen. Slikt som å pakke inn 90 asparges i spekeskinke, 90 dadler skal være stenfrie, og rulles inn i bacon. Ja, slike ting som tar litt tid er kjekt å få hjelp til. Så kan jeg konsentrere meg om andre ting.

Det er en liten utfordring når så mange skal ha mat. Og man må bruke kjøkken på en gammel skole. Dere har sett meg lage mat mange ganger før på dette kjøkkenet. Da aldri til mer enn 40 personer.

Er ved slike anledninger jeg virkelig drømmer om mitt eget kjøkken. Et vel utstyrt kjøkken. Vi får se en gang i framtiden, for det er en stor investering. Det begrenser seg veldig hvor mange kjøkken man kan bruke i Lunde. Ja, det er bare ett faktisk. Har spurt på skolen før, men fikk ikke liv til det. Kun den ene gangen da vi lagde 230 liter lapskaus til 17 mai.

Vi jobbet litt kvelden før med forberedelser. Så kom selve dagen. Vi startet klokken 11, og de skulle ha maten levert til klokken 20. Så ble noen timer med arbeid. Her er menyen

Svigermor og jeg satte i gang. Og det gikk radig unna. Hun tok de samme oppgavene som Heidi ville gjort. Det er en grei fordeling. Og hun syntes jo det var litt gøy også.

Her er noen av de ferdige fatene vi lagde

15.30 byttet jeg ut svigermor med eldstejenta vår. Kan ikke slite ut de gamle helt heller. En god jobb gjorde hun.

Så da var det bare å fortsette jobben

Begynte å kjenne det godt i bena utover ettermiddag og kveld, men det må man bare glemme. Sånt får man ta når jobben er gjort.


Alt i alt så kom vi da i mål. Jeg har ikke tatt bilder av alt tilbehøret, men Tzatzikien ble nydelig. Over 3 liter med hjemmelaget. Det er alltid best😊Tusen takk til Aud og Hannah for god hjelp. Og til Heidi som var med å kjørte maten, og vasket etterpå❤️

Takk for maten sier jeg nå😴

Da har vi kommet fram til starten på to dager jeg har gruet meg litt til. Jeg skal lage mat til et stort selskap. Tapas til 80 personer i morgen, men er ikke maten jeg gruer meg til.

Det er gå å stå jeg gruer meg til. Det blir tusenvis av skritt, og timesvis med stå….Ja, altså å stå for å lage maten.

Kokkefruen må styre skuta (butikken) disse to dagene. Jeg blir med en liten tur ned etterpå. For avisa (TA) kommer innom. Så må jeg farte til Skien. Handle inn alt av råvarer jeg trenger. Så går turen tilbake til kjøkkenet jeg skal bruke. Der må jeg finne løsning på hvordan jeg skal få gjennomført det her. Plassmangel og en dårlig komfyr er problemet. Så der må jeg komme opp med en liten plan. Mat skal det bli uansett!

Så er det hjem å hente alt av utstyr jeg trenger. Da er det bare å sette igang. Blir nok en lang kveld med forberedelser. Og en laaaaang dag i morgen for å lage alt.

Grunnen til at jeg gruer meg, er bena mine. Spesielt ett av de. Her må jeg finne smarte løsninger for avlastning. Alt jeg kan lage sittende, jeg bare lage sittende. Heldigvis så skal svigermor hjelpe meg litt. Heidi må jo være i butikken. Vi har unger og hund, så det får hun ta seg av.

Lage maten er jo bare gøy, selv om dette vil ta maaaange timer å fikse. Men jeg gleder meg også veldig til å bli ferdig i morgen kveld😂

Og de som trur at jeg kan slappe av i helga….der må jeg skuffe. Har masse å gjøre i helgen også. Heldigvis ikke så mye av den fysiske sorten da. Så det skal nok gå bra☺️

Nei, nå er det mer kaffe. Plastre bena sammen og rulle de inn i støttestrømper. Stappe pølser som jeg sier. Så er det bare å gyve løs på dagen🥳

Lag dere en fantastisk dag❤️


Dette er en VELDIG ENKEL rett som jeg er oppvokst med. Dette lagde mamma som lørdagskos da jeg var liten. Og det er så enkelt at det ikke trenger oppskrift engang. Her er ingenting fra bunnen, men det er rask og enkel mat.

Du trenger

(til 4 personer)

Brødskiver eller loff

1 boks Picnicskinke

1 pose Broccoliblanding

1 pose bearnaise

Slik gjør du

Kok bearnaise etter anvisning på pakken, eller lag din egen fra bunnen. Ha gjerne i litt mer krydder (Vegeta)

Trekk grønnsakene i kokende vann et par minutter

Kutt opp skinken, bruk ostehøvel

Da er det bare å servere

Reklame | Egen nettbutikk


Slike kaker er jo utrolige gode. Og du kan bruke de grønnsaker du ønsker i de. Her har jeg brukt vårløk, chili og persille. Dette er jo egentlig kaker man lager på rester av fisk og potet, men man kan jo trekke ny fisk og koke nye poteter. Det har jeg gjort. For vi har sjelden rester etter slik. Jeg lager som regel nøyaktig det vi spiser hjemme.


Du trenger

(til 4 personer)


400 gram kokt torsk eller annen fisk

4 mellomstore kokte poteter

1 egg

3 vårløk

0.5 stk chili

1.5 ts Toms matprat fiskekrydder

1 ts salt

0.25 ts sort pepper

Ca. 0.5 dl melk

Smør til steking

Slik gjør du

Bland kokt fisk, kokt potet, grønnsaker, egg og krydder i en bolle. Mos det godt sammen. Spe med litt melk til du har en konsistens der du kan forme kaker. Det kan også hende at du ikke trenger melk.

Kakene stekes på begge sider i en stekepanne med smør. 3-4 minutter på hver side

Tips

Disse kakene er også veldig god med panering. Egg og brødrasp. 

Da er det bare å servere. Gjerne med råkost og remulade

Krydder og andre godsaker finner du i vår nettbutikk. Gå inn på:http://www.tomsmatprat.no