Jordskokk, Knolljordskokk eller om du skal være fin på det, Helianthus tuberosus.
Jordskokk var en ganske utbredt grønnsak i Norge før poteten kom. Poteten ble som kjent meget populær på 1800-tallet og jordskokken ble da mindre vanlig.
Nå er den på vei til å bli et vanlig syn i grønnsaksdisken. Jordskokk er en liten rotknoll som er hardfør og lett å dyrke. Den er knudrete og noe uregelmessig i fasongen. Skallet er tynt og varierer fra gult til rødfiolett.
Disse er ikke fra vår egen hage, men de er fra en følger. Ja, hun sendte ikke over 20 kg i posten akkurat. Det hadde jo fort blitt litt dyrt. Hun bor 30 minutter fra oss, mellom Lunde og Porsgrunn. Kokkefruen kjørte guttungen hjem i går, og de stakk innom denne fantastiske følgeren og hennes familie. Ja, det var jo avtalt på forhånd da. Hun hadde litt mye jordskokk, og ville gjerne dele med oss. Utrolig snillt gjort, så tusen takk Rigmor🥰
Trur nok vi må satse på jordskokk vi også neste år.
Jordskokken er lett å dyrke og selvsår/sprer seg relativt ofte. Dyrk derfor i pallekarmer eller så dukker dem opp over hele hagen din – sprer seg veldig om den får vokse fritt. Sett jordskokk i jorden (kan gjøres enten på høsten eller våren) akkurat på samme måte slik man setter poteter (planteavstand: 30×30 cm).
Jordskokk kan brukes rå i salater og råkost. Skal den brukes rå, bør man dryppe litt sitronsaft over straks etter skrelling, ellers blir den sort. Den er meget anvendelig. Jordskokk kan wokkes, bakes og kokes. Den er nydelig i supper, gryter og pureer og den er fin å bruke til chips. Jordskokken børstes grundig, og tilberedes med skallet på. Det tynne skallet er spiselig, men vanligvis skrelles jordskokken før servering.
Det norske navnet jordskokk en forkortet form av jordartiskokk, som kommer av det tyske navnet Erdartischoke. Den norske sesongen er fra september til november. Jordskokk tåler frost. Den inneholder inulin som fungerer som en frostveske slik at overvintret jordskokk kan høstes når frosten går i april-mai.
Tips til lagring av jordskokk
Når jordskokken først er høstet inn kan du lagre den i kjøleskap eller i fryseren.
Lagring
I kjøleskap bør jordskokken ligge tørt og mørkt. Ligger jordskokken varmt og mørkt blir den bløt og mister fargen.
Jordskokken kan også fryses, men ikke legg den direkte i fryseren. Jordskokken blir nemlig best ved stegvis nedkjøling. For eksempel ved å først ligge i et kjøleskap en dag eller to for deretter å legges i fryseren. Alternativt kan du forvelle jordskokken i biter før du fryser den.
Jordskokk også høstes utover vinteren.
Nå trur jeg det blir et par oppskrifter med jordskokk snart😊
Jordskokksuppe er nydelig.
Ja, det blir på tirsdag eller onsdag😊I morgen blir det puré og fisk☺️
Godt det og. Kos deg.
Takk😊Gleder meg, mange år siden sist jeg spiste jordskokk😋
Jordskokksuppe er noe av det beste jeg vet, MEN … det blir fryktelig mye gass i tarmene. Er det bare sånn det er med jordskokk?
Alle reagerer jo forskjellig, akkurat som med kål. Skal lage suppe til uka. Så skal vi se😂
jordkokksuppe er skikkelig nydelig, men får du dem i jorda blir du aldri kvitt dem. De dukker opp år etter år uten å gjøre noe med dem.
Derfor vi skal ta de i kasser😊
Hei. Nå venter eg spendt på gode jordskokkoppskrifter. Her er dei planta i pallekarm, men har likevel spredt seg utover hagen. Har tømt ein pallekarm for jordskokk, trudde eg, men dei kjem opp i hopetall 🙈