Dette er en god oppskrift på grovbrød.
Ferskt, hjemmebakt grovbrød er utrolig godt til frokost, som niste eller kveldsmat. Denne oppskriften er til 2 brød i form. (1.6 liters former)
Du trenger
400 g hvetemel
200 g sammalt hvete fin
200 g sammalt rug grov
100 g havregryn
6 dl vann (37 grader)
50 gram gjær (1 pose tørrgjær)
2 ts salt
0.5 dl olje
2 ts sukker eller 2 ss sirup
Slik gjør du
Bland alt det tørre først i en bakebolle
Ha olje i litersmålet og fyll opp med vann 37 grader
Kjør kjøkkenmaskin sakte imens du har i vannet, tilsett så sirup om du bruker det istedenfor sukker.
Elte deigen i 10-15 minutter
Sett til heving i 45 minutter til deigen er dobbel så stor
Kna deigen godt på kjøkkenbenken, så deler du i to like emner som du former til brød
Legg brødene i to smurte brødformer
La etterheve i 25-30 minutter
Det siste du gjør før du setter inn brødene, er å snitte dem. Å snitte brødene er å ta en så skarp kniv som mulig, og skjære noen fine kutt på toppen av brødene. Da slipper du at brødene sprekker opp.
Stekes på nederste rille 225 grader i 30-35 minutter
Avkjøles på rist
Det er de mest perfekt hjembakte brødene jeg noen gang har sett, ser jo nesten ut som butikk brød
Ja, skulle nesten tru jeg var kokk😂
Tror vi må prøve disse. Datter på 9 har lyst til å lære å bake brød. og da må jo disse være supre å begynne med. Kanskje hun vil spise hjemmebakt brød også. 😃
En fin plass å starte☺️
Hei Tom . Nå har dette brødet blitt bakt her i huset 1/2 ganger i uka å vi digger det. Men mitt ? er. Tror du dette er ett godt sildebrød eller har du ett annet å andbefale ? Vi prøver å lage spiselige gaver til jul,da alle har ALT. Å det har hvet kjempe populært med sildekurv med tilbehør. Ha en super fin uke
Takk for det😃Ja, trur dette passer godt som sildebrød☺️
Jeg har jaktet lenge på den perfekte brødoppskrift. Denne oppskriften var helt knall! Brukte riktignok grov sammalt hvete, og fin sammalt rug, siden det var det jeg hadde i hus. Neste gang vil jeg kansje halvere mengden sirup. Knasende godt i alle fall. Tusen takk!
Hvor stor brødform har du brukt?
Disse er 1.5 liter😃
Disse ser fantastisk fine ut. Men,hva med pensling av brødene?
Jeg pensler aldri brød, men du kan jo selvfølgelig gjøre det om du ønsker😉
Bruker nesten samme oppskrift men måler i kopper og dl og får 3 brød.Stekes på 190 gr. i ca 1 time. Tas ut av form og legges på rist ca 10 min. stekes rund og blir fin farge på alle sider.
Rugmel grov 2 kopper,Sammalt hvete grov 2 kopper ,Havregryn 1 kopp ,Sirup 1 dl,Tørrgjær 1 pk, ca 2 kg hvetemel, kruskakli 1 dl ,salt 1 ts ,vann ca 1 liter eller til deigen blir fast og fin.Arbeides i maskin ca 15 min og etterheves til de er passe stor i 1,5 liters form. Deles opp i 2 og fryser dem .Nydelige brød etter oppskrift fra min kusine. Bakes 1 gang i uka.
hei. jeg bakte disse i dag, og ble så skuffet, aldeles ikke så höye og luftige som bildene viser. Hva gikk galt? Jeg har aldri sirup eller sukker i deigen, kan det gjöre den store forskjellen? Pga diabetes.
Sukker hjelper gjær. Så har litt å si på hevingen ja.
Bland gjæren med en ts sukker og lunken væske i fem minutter før du fortsetter å bake. Det gir gjæren en kickstart. Brødet er jo fullt av karbohydrater uansett, så en ts sukker på to brød spiller ingen rolle.
Ja, har gjort det noen ganger😃
Hvordan er det å bytte sukker med sukrin i forhold til hevingen? Vet jo at gjær og sukker er gode venner.
Hever ikke like mye, men går helt fint☺️
Hei Tom, brødene kom ut av oven nå og ganske bra (nesten) trenger litt ekspert tips. Fulgte nøy oppskrift, men skiftet ut 1=1 med fersk gjær, hver seg veldig fint god deig og kna, etterheving ca.1,5 2 cm over forma. Men jeg brukte folie over brødene sammen med kjøkkenhåndkle og når folie skal av så henger det litt og sammen med snitting i topp synker de litt sammen igjen. Dermed får jeg ikke de så høye som jeg ønsket. Hva er trikset litt mel på under etterleving? De smaker super- godt blir fort flere av disse, antar vi kan multiplisere op like deler hvis vi ønsker 3 eller 4 brød.
Hei😃Så bra brødene smakte. Bare strø litt mel på toppen, det går fint. Da sitter i hvert fall ikke folien fast😉
Bruk bakesukker i stedet for sukrin.
Varmluft eller over/ undervarme ?
Over/under varme. Blir for godt stekt med varmluft😃
Hei du. Er det noe som helst forskjell på Varmluft eller over/ undervarme ?
Ja, bakverk skal helst på over/undervarme. Blir ofte for godt stekt på utsiden med varmluft😃
Jeg har ikke kjøkkenmaskin, kan jeg bruke hendene eller lignende?
Ja da, det går fint. Bare kna godt☺️
Vad är skillnaden mellan vetemjöl och sammalt vete. Vad kan jämföras med det svenska?
Jeg prøvde translate og den sier insamlat vete. Altså litt grovere kvernet.
Hei. Jeg ønsker å bake 4 brød på en gang, er det bare å doble oppskriften og bruke to poser med gjær?
Hei😃
1.5 pose gjær holder til 4 brød. Man skal ikke doble gjær når man dobler oppskrift☺️
Takk for svar😊 prøver meg på to brød nå🤗 har aldri fått til gode brød, så nå står deigen til heving og jeg er super spent😂
Blir nok bra☺️
Hei
Kan jeg bruke bare kefir istedet for vann til brødoppskriften?
Ja, blir bare mer saftig da😀
Igjen baker jeg dette brødet 😃 har ALDRI hatt en brød oppskrift jeg har brukt flere ganger. tips: sørg for en god hevetemperatur så hever de seg helt nydelig.
Skal deigen slippe bollen når den er ferdig eltet i kjøkkenmaskin? Min ble noe klisjete og satt litt fast på benken/fingrene. Ka er det jeg har gjort feil :))
Hei!
Bakte det i går. Det ble til 2 fine brød.
Jeg satt deigen om kvelden, og som vanlig brukte mindre gjær.
Takk for fin og enkel oppskrift!
Så bra da😊