Hjemmebakt grovbrød i form

Categories Baking, Brød, Oppskrifter

Dette er en god oppskrift på grovbrød.
Ferskt, hjemmebakt grovbrød er utrolig godt til frokost, som niste eller kveldsmat. Denne oppskriften er til 2 brød i form. (1.6 liters former)

Du trenger

400 g hvetemel

200 g sammalt hvete fin

200 g sammalt rug grov

100 g havregryn

6 dl vann (37 grader)

50 gram gjær (1 pose tørrgjær)

2 ts salt

0.5 dl olje

2 ts sukker eller 2 ss sirup

Slik gjør du

Bland alt det tørre først i en bakebolle

Ha olje i litersmålet og fyll opp med vann 37 grader

Kjør kjøkkenmaskin sakte imens du har i vannet, tilsett så sirup om du bruker det istedenfor sukker.

Elte deigen i 10-15 minutter

Sett til heving i 45 minutter til deigen er dobbel så stor

Kna deigen godt på kjøkkenbenken, så deler du i to like emner som du former til brød

Legg brødene i to smurte brødformer

La etterheve i 25-30 minutter

Det siste du gjør før du setter inn brødene, er å snitte dem. Å snitte brødene er å ta en så skarp kniv som mulig, og skjære noen fine kutt på toppen av brødene. Da slipper du at brødene sprekker opp.

Stekes på nederste rille 225 grader i 30-35 minutter

Avkjøles på rist

39 kommentarer

39 thoughts on “Hjemmebakt grovbrød i form

  1. Det er de mest perfekt hjembakte brødene jeg noen gang har sett, ser jo nesten ut som butikk brød

  2. Tror vi må prøve disse. Datter på 9 har lyst til å lære å bake brød. og da må jo disse være supre å begynne med. Kanskje hun vil spise hjemmebakt brød også. 😃

  3. Hei Tom . Nå har dette brødet blitt bakt her i huset 1/2 ganger i uka å vi digger det. Men mitt ? er. Tror du dette er ett godt sildebrød eller har du ett annet å andbefale ? Vi prøver å lage spiselige gaver til jul,da alle har ALT. Å det har hvet kjempe populært med sildekurv med tilbehør. Ha en super fin uke

  4. Jeg har jaktet lenge på den perfekte brødoppskrift. Denne oppskriften var helt knall! Brukte riktignok grov sammalt hvete, og fin sammalt rug, siden det var det jeg hadde i hus. Neste gang vil jeg kansje halvere mengden sirup. Knasende godt i alle fall. Tusen takk!

  5. Bruker nesten samme oppskrift men måler i kopper og dl og får 3 brød.Stekes på 190 gr. i ca 1 time. Tas ut av form og legges på rist ca 10 min. stekes rund og blir fin farge på alle sider.
    Rugmel grov 2 kopper,Sammalt hvete grov 2 kopper ,Havregryn 1 kopp ,Sirup 1 dl,Tørrgjær 1 pk, ca 2 kg hvetemel, kruskakli 1 dl ,salt 1 ts ,vann ca 1 liter eller til deigen blir fast og fin.Arbeides i maskin ca 15 min og etterheves til de er passe stor i 1,5 liters form. Deles opp i 2 og fryser dem .Nydelige brød etter oppskrift fra min kusine. Bakes 1 gang i uka.

  6. hei. jeg bakte disse i dag, og ble så skuffet, aldeles ikke så höye og luftige som bildene viser. Hva gikk galt? Jeg har aldri sirup eller sukker i deigen, kan det gjöre den store forskjellen? Pga diabetes.

    1. Bland gjæren med en ts sukker og lunken væske i fem minutter før du fortsetter å bake. Det gir gjæren en kickstart. Brødet er jo fullt av karbohydrater uansett, så en ts sukker på to brød spiller ingen rolle.

  7. Hvordan er det å bytte sukker med sukrin i forhold til hevingen? Vet jo at gjær og sukker er gode venner.

      1. Hei Tom, brødene kom ut av oven nå og ganske bra (nesten) trenger litt ekspert tips. Fulgte nøy oppskrift, men skiftet ut 1=1 med fersk gjær, hver seg veldig fint god deig og kna, etterheving ca.1,5 2 cm over forma. Men jeg brukte folie over brødene sammen med kjøkkenhåndkle og når folie skal av så henger det litt og sammen med snitting i topp synker de litt sammen igjen. Dermed får jeg ikke de så høye som jeg ønsket. Hva er trikset litt mel på under etterleving? De smaker super- godt blir fort flere av disse, antar vi kan multiplisere op like deler hvis vi ønsker 3 eller 4 brød.

        1. Hei😃Så bra brødene smakte. Bare strø litt mel på toppen, det går fint. Da sitter i hvert fall ikke folien fast😉

        1. Ja, bakverk skal helst på over/undervarme. Blir ofte for godt stekt på utsiden med varmluft😃

  8. Hei. Jeg ønsker å bake 4 brød på en gang, er det bare å doble oppskriften og bruke to poser med gjær?

    1. Hei😃
      1.5 pose gjær holder til 4 brød. Man skal ikke doble gjær når man dobler oppskrift☺️

      1. Takk for svar😊 prøver meg på to brød nå🤗 har aldri fått til gode brød, så nå står deigen til heving og jeg er super spent😂

  9. Igjen baker jeg dette brødet 😃 har ALDRI hatt en brød oppskrift jeg har brukt flere ganger. tips: sørg for en god hevetemperatur så hever de seg helt nydelig.

  10. Skal deigen slippe bollen når den er ferdig eltet i kjøkkenmaskin? Min ble noe klisjete og satt litt fast på benken/fingrene. Ka er det jeg har gjort feil :))

  11. Hei!
    Bakte det i går. Det ble til 2 fine brød.
    Jeg satt deigen om kvelden, og som vanlig brukte mindre gjær.
    Takk for fin og enkel oppskrift!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *