Hjemmelaget moussaka er en helt nydelig gresk ovnsbakt rett med masse deilige grønnsaker, kjøttdeig og gratinert ost. Serveres gjerne med gresk salat og tzatziki.
Du trenger
(til 6 personer)
1 stor aubergine
1 squash
4 store poteter
3-4 ss olje til steking
2 dl revet ost til topping
Kjøttsaus:
400 g kjøttdeig av lam. Du kan også bruke storfe kjøttdeig eller karbonadedeig om du ønsker.
3-4 ss olje
1 rødløk
2 hvitløkfedd
1 1/2 boks hermetiske tomater
2 ss tomatpuré
1/2 ts malt kanel
3 ss oregano
2-3 laurbærblader
salt og pepper etter smak
Bechamelsaus:
3 ss smør
3 ss hvetemel eller glutenfritt lyst mel
5 dl melk
2 egg
½ ts revet muskat
2 dl revet ost
Slik gjør du
Stek kjøttdeigen noen minutter i oljen. Ha i løk og hvitløk, og stek videre i ytterligere noen minutter. Ha i hakkede tomater, tomatpure, kanel og laurbærblad. La det koke i 10-15 minutter. Krydre med oregano, salt og pepper.
Smelt smøret i en kjele. Ha i melet og rør godt i cirka 2 minutter. Rør inn melken og la det koke videre i 5 minutter under omrøring til du har en jevn saus. Dra kjelen av varmen og pisk inn eggene, muskatt og osten.
Skjær aubergine, poteter og squash i tynne skiver. Strø litt salt på skivene. Stek grønnsakene i olje til de er myke og gylne på begge sider. Legg dem på et brett med bakeark og la overflødig olje renne av.
Forvarm ovnen til 180 °C.
Ha litt av ostesausen over i kjøttsausen. Bland sammen. Dette er ganske viktig.
Legg potetene, squashen, auberginen og kjøttsausen lagvis i en ildfast form. Ha over ostesausen og strø over osten.
Gratiner formen i ovnen i cirka 40 minutter.
La den hvile ganske lenge etter steketid. Den bør aller helst stå 30-45 minutter. Da får den satt seg før du skjærer i den.
Server med gresk salat og tzatziki.
Hei ! Har du prøvd ut hvalkjøttdeig ? Og i tilfelle har du en oppskrift på det? Jeg er veldig glad i hvalkjøtt og fant hvalkjøttdeig i frysedisken. Har ikke begreper om hva jeg skal gjøre med den .
Jeg er en stor fan av det du legger ut og synes der interessant å følge deg 🙂
Hvalkaker syns jeg er godt. Søk på Google etter oppskrift☺️
Heisann😊 såg du lurte på noe angående hvalkjøttdeig! Jeg hvet ikke om du tenker på akkurat moussaka..men jeg kjøpt hvalkjøttdeig som jeg skal lage kjøttkaker av i morgen, for første gang 👌🏼
så artig å se at du lager den sånn som grekerne lager den.det var hvertfall sånn eg lærte det av en gresk kokk
Ja, jeg ville lage den original og ikke juksenorsk variant😁
Ser fantastisk godt ut 😃😍
Tenker jeg kommer til å prøve denne oppskriften👍🏼 den såg kjempe god ut😋 du har så mange gode oppskrifter👌🏼
Endelig noen som lager den nesten som enhver greker 🙌 μπράβο!!
Så bra😃
Denne skal prøves snart. Ser helt nydelig ut.
Takker for mange gode oppskrifter.
Det er så godt når det blir laget på gresk vis🥰
Ja, best da😋
Kan denne retten gjøres klar dagen før sånn at det bare er å steke den dagen etter😊? Eller vil grønnsakene bli veldig bløte i konsistensen?
Det går helt fint😀Squash blir bløt uansett, så spiller ingen rolle😀
Nå vel, jeg har vært i Hellas sikkert 25 ganger og har aldri fått det med hverken potet eller squash. Men mulig det er geografisk forskjellig. Best med flere lag aubergine spør du meg👍🏼
Hei Tom kan denne lages dagen før? kanskje steke halve tiden og resten dagen etter? Mange fine retter du deler 😊🌮🧀
Hei😊
Den blir faktisk bedre om du steker den dagen før. Og varmer den opp igjen senere😊Ikke halvstek den.