Har du rips i hagen? Disse syrlige bærene passer godt til gelé! Ripsgelé er perfekt på brødskiven, på vafler med litt rømme til eller til viltkjøtt. Husk å ikke bruke for modne bær, ellers vil ikke geleen stivne. For å få en klar og fin gelé er det viktig å fjerne skummet som danner seg når man koker saften. Her bruker jeg hvite rips, de er ikke like sure som røde. Jeg har bare lagd et lite glass her, for å gi dere oppskrift. Vi har ikke så mye rips i hagen.

Ingredienser

(3 dl gelé)

Ripssaft

500 gram rips

1,5 dl vann

Ripsgelé

Ripssaften du har kokt opp

90 gram sukker per dl ripssaft

Legg en tallerken eller liknende i kjøleskapet før du begynner. Denne trenger etterpå du for å teste om geleen stivner.

Slik gjør du

Ripssaft: Ha vann og bær i en kjele. Kok sakte opp og la det småkoke i ca 30 minutter eller til bærene har falt sammen.

Sil saften av bærene. For best resultat bør du benytte et klede for å sile ripsen, men du kan også bruke en finmasket sil.

Ripsgelé: Når saften er silt ferdig, måler du opp hvor mye saft du har. Deretter måler du opp sukkermengden du trenger. Bruk ca. 90 gram sukker per dl saft

Ha saften tilbake i en kjele. Kok opp saften og la den koke i noen minutter.

Tilsett sukkeret litt etter litt. Smak til underveis, og rør til sukkeret er oppløst.
La saften koke uten lokk i 10-15 minutter uten å røre i den.

Tips

Fjern skummet som kommer på toppen med en skje. Da får geleen både lenger holdbarhet og en klarere farge.

Ta geletesten: Dypp 1 ss av den varme ripssaften på en kjøleskapskald tallerken og sett den i kjøleskapet. Når den har blitt avkjølt etter noen minutter, drar du en skje rett gjennom geleen. Hvis den stivner og du ikke kan samle den med skjeen, er geleen klar!

Lykkes du ikke første gang? Du kan koke opp på nytt og tilsette litt mer sukker for å prøve igjen. Du kan også tilsette pektinpulver.
Ha over geleen på rene, steriliserte glass og sett geleen i kjøleskapet.
3 kommentarer

3 thoughts on “Hjemmelaget ripsgelé (hvite rips)

    1. Ja, er nydelig😀Skulle bare hatt litt mer😂Trur vi må plante ut et par busker til😋

  1. Og blir geléen litt tynn er den utruleg god som fyldig dessertsaus. Til is, riskrem, pudding.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *