Kakemenn, kjærringer og figurer

Categories Baking, Julekaker, Kaker, Oppskrifter, Småkaker

Lubne, hvite kakemenn er populære julekaker over store deler av landet. De hvite kakefigurene er også kjent som julemenn, julemanna, gøttekæller eller spekulasi. Sprø utenpå og myke inni, og dekorert med konditorfarge. Det har jo vært litt diskusjoner om navnet på disse. At det kanskje må hete kakeperson istedenfor. Krenkehysteriet vil nok ingen ende ta uansett hva en kake heter. Jeg syns man skal ha de litt gøy med disse, skal ikke se ut som om de er kjøpt. Derfor bruker jeg flere farger en rød.

Du trenger:

100 g smeltet smør

2 dl melk

3 dl sukker

1 ts hornsalt

1 ts vaniljesukker (valgfritt)

1 l hvetemel

SLIK GJØR DU

Rør sammen smeltet smør, melk og sukker.

Rør inn halvparten av hvetemelet sammen med hornsaltet og ev. vaniljesukker.

Bland inn resten av hvetemelet til du har en deig som er lett å jobbe med.

Pakk deigen godt inn og legg den kaldt i minst en time, gjerne over natten.

Forvarm stekeovnen til 175 °C. Legg bakepapir på 2 stekebrett.

Kjevle ut deigen til ½ cm tykkelse. Bruk pepperkakeformer og stikk ut kaker av deigen. Løft dem over på stekeplatene.

Stek kakene i ca. 7 minutter. De skal være sprø utenpå, og litt myke inni. Løft kakene over på rist og la dem bli helt kalde.

Bruk konditorfarge og en tannpirker, fyrstikk eller tynn, tynn pensel til å dekorere kjeksene. Kokkefruen hadde det i hvert fall koselig.

La fargen tørke litt før du legger de i kakeboks

8 kommentarer

8 thoughts on “Kakemenn, kjærringer og figurer

  1. barndommens kake til jul. lager den fortsatt, bare så synd at barn av 2023 ikke synes de er like topp som for oss godt voksne.
    ellers takk for en super maling, mye bra helt vanlig mat.

  2. Har bakt kakemenn i over 40 år, men aldri vært så fornøyd med resultatet som med denne oppskriften! Tusen takk for at du deler med oss andre😊

  3. Takk for knallbra oppskrifter til kvardag og fest. Du er god. Kan eg bruke glutenfritt mjøl til kakemennene?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *