Kokkefruen baker
Lebkuchen er en av de mest kjente tyske julekakene. Enten det er de tynnere hjertene, dekorerte med fargerik melis, man finner på Weihnachtsmarkt eller de tjukke saftigere glaserte med sjokolade og gjerne et glansbilde med f.eks. en nisse på. Disse er av den tjukke sorten, med masse smak av jul.
For den rette smaken lager jeg en egen lebkuchenkrydderblanding, siden det, naturlig nok, ikke er å få kjøpt her til lands. Her trenger du (denne holder til neste jul også)
17 g kanel
4 g nellik, malt
0.5 ts allehånde
1 ts muskatblomme
1 ts kardemomme
1 ts ingefær
0.5 ts anis
Du trenger
40 g smør, mjukt
200 g brunt sukker
2 egg
80 g honning
200 g mandler, malte
15 g Lebkuchenkrydder
1 ss kakao
3 dråper bittermandelolje (kan sløyfes)
2 ss matolje
100 g kandiserte appelsiner, hakket
15 ml kaffi
3 g hornsalt
300 g hvetemjøl
Slik gjør du
Rør smør og sukker mjukt. Rør inn egg enkeltvis, og så honningen.
Bland mandler, krydder, kakao, oljene og den kandiserte frukten. Løs hornsalt i kaffi.
Rør inn vekselvis med mjølet i massen.
Dekk deigen og sett kaldt noen timer, helst over natten.
Fordel deig på ca 5 cm diameter på et bakeark. Jevn dem gjerne litt ut. Stekes ved 180 grader i ca 20 minutter. Avkjøl på rist.
Lag glasur av 100 g sjokolade og 3-4ss delfiafett og glaser kakene. Her har jeg også hakket opp litt sjokolade og strødd over.
La sjokoladen stivne.
Oppbevares mørk og kjølig.
Ser fristende ut! 😀 Bare 140 dager til jul nå.. 🎅🤶🎄🌟🎁 disse må æ prøve å bake!
Dån ! Lurte på om du kjøper ”kandisert appelsin “ ferdig ?
Kalles apsikat, men er ikke så lett å få tak i tror jeg. Enklest å bestille på nett.
Da lærte jeg noe nytt☺️
Har kjøpt i kakepynt hylla på Coop prix
Hei hva er og hvor får en kjøpt Lebkuchenkrydder ? Dette så ordentlig godt ut å må.præves
Det heter vist apsikat på norsk. Finner det på større matbutikker, eller på nett😃
Hvordan oppbevares disse.
Vi oppbevarer de mørkt og kjølig i kakeboks😃
Apsikat er sukat, appelsin + en el., to andre typer.. Bruker det i skårne pepperkaker, veldig godt👌
Jeg tåler ingen kortsorter, men blir veldig fristet til å prøve lebkuchen. Ville det være mulig å erstatte hvetemelet med mandelmel?
Det vet jeg ikke dessverre🤔Går det i pepperkaker, går det her. Så om du vet det har du svaret☺️
Prøv” Rød Semper-mix”, glutenfritt: maismel,rimelig,linfrø. Jeg prøvde det i “Berits brune pinner”,og det gikk fint. Bare buke litt mindre vekt av det melet. Feks tok jeg 260 gr “Rød semper mix” istedet for 300 g hvetemel.
Har smakt de flate. Må prøve dette.