Tips til superenkel og god bålmat

Categories Oppskrifter

Å tilberede sin egen turmat på et bål i marka, er noe alle kan prøve seg på. Det er egentlig bare fantasien som setter en stopper for hva slags mat du kan lage på et skikkelig bål.

TIPS! Vær litt tålmodig og vent til de verste flammene har lagt seg. Utnytt heller glørne i bunn og rundt bålet til matlaging. Da unngår du at maten blir svartbrent og sotete.

S’mores er en nordamerikansk snack som passer perfekt på turer hvor man har tenkt å tenne bål.

Disse er som skapt for den utålmodige, og en sikker vinner hos barna, rett og slett fordi du kan klargjøre godbitene så fort du har fått fyr på bålet – i motsetning til mange andre bålretter.

Du trenger:

To enkle kjeks av eget ønske (Digestive, Gjende, Kornmo eller lignende)

En liten bit sjokolade

En marshmallow

Slik gjør du:

Stikk marshmallowen på en pølsepinne og hold den inn i flammene til den så vidt tar fyr. Når du ser at marshmallowen begynner å smelte og bli gyllen, så tar du den vekk fra bålet og blåser ut flammen.

Legg en sjokoladebit på en kjeks, og legg marshmallowen (med pinnen) oppå sjokoladebiten. Ta så den andre kjeksen og legg den på toppen til slutt, som en sandwich. Klem på begge kjeksene og trekk ut pølsepinnen. Du har nå en rykende fersk S’mores i hånda. Vel bekomme!

Pinnebrød

Pinnebrød er en klassiker som faller i smak hos alle. Barna elsker å lage pinnebrød, men også deigen kan smårollingene lett få til. Ta med deigen ut på tur og nyt bålkosen med nystekt brød.

Du trenger til ca. fem pinnebrød:

5 dl hvetemel

½ ts salt

2 ts sukker

2 ts bakepulver

5 ss soyaolje

Ca. 1 ½ dl vann

Slik gjør du:

Bland sammen alle de tørre ingrediensene i en bolle. Tilsett olje og vann. Rør godt sammen. Når deigen virker glatt og håndterbar, men ikke for klissete, så er den klar. Putt deigen i en matboks du har smurt med litt olje (for å unngå at deigen fester seg til boksen).

Gi en pølsepinne til alle som vil steke brød rundt bålet og tvinn en liten håndfull deig nedover pinnen. Hold pinnebrødet over glørne på bålet, ikke i flammene. Sistnevnte vil gi svartbrent brød. Husk å snu forsiktig på pinnen av og til, slik at brødet stekes jevnt rundt hele.

Når pinnebrødet er gyllenbrunt på overflaten, er det klart. Bon appétit!

Sjokobanan

Dette er en skikkelig søtsak og energibombe, som også er veldig enkel å lage. Du kan klargjøre sjokobananen enten hjemme eller ute på tur. Ferdig på 1-2-3!

Du trenger til én sjokobanan:

1 banan

Noen biter sjokolade (mørk eller lys, avhengig av hva man liker best)

Aluminiumsfolie

Slik gjør du:

Enten du tar med aluminiumsfolie på turen, eller klargjør hjemme, så er dette såre enkelt. Skjær et snitt langs hele banen, men som ikke går gjennom skallet på andre siden. Bruk kniven eller fingrene forsiktig til å splitte bananen litt på midten. Fyll splitten med sjokoladebiter.

Legg bananen på midten av et aluminiumsfolieark og pakk sammen. Legg bananen på glørne i 4-5 minutter. Åpne folien der du brettet sammen og se om sjokoladen har smeltet, hvis ikke, pakk sammen og kjør et minutt til i glørne.

Når sjokoladen er smeltet, så er desserten klar. Nytes med skje!

Fiskepakke i folie

For deg som vil ha litt skikkelig mat i magen på tur, og gjerne et sunnere alternativ, så er en enkel fiskepakke midt i blinken. Klargjør foliepakken hjemme før du drar, så har du et fullverdig måltid klart på null komma niks når bålet er tent.

Du trenger til én person:

porsjon fiskefilet (gjerne laks eller ørret)

¼ gul paprika

¼ oransje paprika

¼ squash

¼ løk

Litt sitron

Salt + pepper

Olivenolje

Litt rømme / creme fraiche

Aluminiumsfolie

Slik gjør du:

Hjemme på kjøkkenbenken skjærer du fiskefileten i terninger på ca. 2 cm, samt grønnsakene i omtrent like store biter. Riv av et ark aluminiumsfolie, som skal brettes dobbelt, så det blir omtrent like stort som en A3-side.

Fordel fisk og grønnsaker på midten av aluminiumsfolien. Klem noen dråper sitronsaft over, før du salter og peprer godt. Skvett over litt olivenolje, før du avslutter med noen teskjeer rømme. Brett og klem aluminiumsfolien sammen slik at det blir en fin liten pakke du kan putte i en matboks, og deretter i sekken.

Når det begynner å bli skikkelige glør rundt bålkjernen, så legger du fiskepakken oppå glørne med litt avstand til de verste flammene (eventuelt kan du vente til flammene har gitt seg). Vent 13-15 minutter, og roter gjerne pakken et par ganger underveis med en pinne.

Fjern pakken fra bålet enten med pinnen eller med fingrene og åpne opp der du brettet igjen. Voilà, maten er servert!

 

GOD TUR

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *